Stanić je na konferenciji za novinare podsjetio kako su poslodavci željeli 10 posto smanjiti radnička prava pa su u Nezavisnom cestarskom sindikatu, koji djeluje u obje tvrtke, bili najavili štrajk od kojeg su odustali nakon ispunjenja zahtjeva, odnosno kad su uspjeli ugovoriti zadržavanje iste razine plaća, a neke i povećati.

Ugovorili su i povoljniju naknadu za prijevoz pa će se trošak prijevoza na posao i s posla isplaćivati oko jedne kune po prijeđenom kilometru.

Osim toga, poslodavci će radnicima uplaćivati 3.000 kuna godišnje u treći stup mirovinskog osiguranja, što će im pomoći kad odu u mirovinu. Ugovorene su i isplate regresa, božićnica i uskrsnica, u ukupnom iznosu od 2.500 kuna godišnje.

Stanić ističe da je Nezavisni cestarski sindikat u pregovorima postigao razinu radničkih prava poput onih u Hrvatskim autocestama (HAC), a prvi u Hrvatskoj ugovorili su, kaže, zaštitu radnika od diskriminacije. Dodaje da su im u formuliranju odredbi o zaštiti od diskriminacije pomogle udruge civilnog društva s kojima godinama surađuju na zaštiti javnog interesa.

"Smatramo da kolektivni ugovori nisu bitni samo za radnike, nego i za članove njihovih obitelji, a i sve građane”, kazao je Stanić.

Predsjednik sindikalne podružnice HAC u Nezavisnom cestarskom sindikatu Anđelko Kasunić i član pregovaračkog odbora za KU u Bina Istri rekao je da je tvrtka prihvatila sindikalne prijedloge pa će radnici u iduće tri godine imati veća prava nego dosad, uz plaću višu od hrvatskog prosjeka, imat će 2.000 kuna regresa te 600 kuna dodatka na kraju godine za uspješno poslovanje tvrtke.

Kasunić ističe da su prvi put u Hrvatskoj uspjeli ugovoriti i povećanje zaštite na radu radnika pa će, umjesto plaćanja otežanih uvjeta rada, Bina Istra do lipnja uložiti oko dva milijuna kuna u dodatnu zaštitu radnika na cesti.

Predsjednik podružnice NCS u tvrtci Egis Mario Risek također je zadovoljan u utorak potpisanim kolektivnim ugovorom i zadržavanjem postojeće razne plaća. Posebno ističe prijevoz na posao i s posla koji će, umjesto po cijeni autobusne karte, biti plaćen oko jedne kune po prijeđenom kilometru, kao i dodatak na otežane uvjete rada.

Oba kolektivna ugovora primjenjivat će se od 1. siječnja ove godine i trajat će za Bina Istru tri, a za EGIS pet godina.

Pregovori Nezavisnog cestarskog sindikata s tvrtkom Egis trajali su oko 10 mjeseci, a s Bina Istrom oko dva i pol mjeseca.
 

Još o istoj temi:

Direktno.hr
Mijat Stanić: Postigli smo razinu radničkih prava poput onih u HAC-u!

Poslovni.hr
U kolektivnom ugovoru i zaštita od diskriminacije