"Tako smo postupili sa svim dosadašnjim zahtjevima za raspisivanje referenduma, osim u slučaju onog koji se odnosio na izmjenu Ustava u vezi sa izbornim pravilima zato što se tamo i prije provjere potpisa utvrdila osobito velika dvojba oko toga da li je prikupljen dovoljan broj potpisa birača", kaže Grbin.

Na sjednici Odbora bio je jedan od inicijatora referenduma, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, koji očekuje da Ministarstvo uprave u što kraćem roku provjeri broj potpisa. Najavio je i slanje zahtjeva Ustavnom sudu kako bi se zaustavile sve daljnje aktivnosti Vlade oko monetizacije.

"Kako nije ovdje upućen zahtjev za moratorij, mi ćemo zatražiti taj moratorij dok se ne vidi na referendumu što građani žele. Da se ne troše dodatna državna sredstva jer svaki postupak košta. Svaka radnja koju radi Ministarstvo u ovom trenutku u svrhu davanja autocesta u koncesiju, ima svoju cijenu i svaka potrošena kuna može biti potrošena uzaludno i zbog toga ćemo možda već danas podnijeti zahtjev za moratorij", rekao je Stanić.

Ponovio je kako ostaju kod prijedloga da se radi izbjegavanja dodatnih troškova referendum održi na dan predsjedničkih izbora, te je naglasio kako vjeruje da je to proceduralno moguće. Podsjetimo, inicijativa "Ne dajmo naše autoceste" predala je predsjedniku Sabora Josipu Leki prošli tjedan više od 530 tisuća prikupljenih potpisa.
 
 
Izvor: Index.hr
Piše: Media servis
Foto: Hina
Objavljeno: 25. 11. 2014.