- Vlada RH mora slušati svoje građane, jer su je oni i izabrali da ih predstavlja, a ne neke druge centre moći, bankare ili privatni kapital, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare održane u Vukovaru predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić najavljujući novu Građansku inicijativu Za referendum. Najavio je kako prikupljanje potrebnih 400-ak tisuća potpisa započinje 31. svibnja i da će trajati sve do 13. lipnja.

– Cilj nam je urediti Ustav RH kako bi za obvezno raspisivanje referenduma bilo potrebno prikupiti 200.000 potpisa umjesto trenutno 405.000. Također želimo i ishoditi i izmjene Zakona o referendumu kako bi prikupljanje potpisa bilo omogućeno na svim mjestima gdje su i inače dozvoljena javna okupljanja. Građani nemaju drugačiji instrument pritiska na vlast osim referendumskih inicijativa i zato instrument referenduma svakako treba spasiti. Ukoliko se usvoje predložene promjene, odnosno, ostavi potrebnih 405.000 potpisa koji bi se skupljali u Uredima državne uprave otvorili bi vrata diktaturi svih budućih vlasti, istakao je Stanić.

Potpisi za promjene prikupljati će se u u svih 127 gradova u Hrvatskoj, a u inicijativu je uključeno 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva. Građanima će na dvije odvojene liste, crvena i plava, biti ponuđena dva pitanja koja će se odnositi na promjene Ustava i Zakona. Ako uspiju prikupiti dovoljan broj potpisa i tako ishode željene promjene Stanić ne strahuje od inflacije referenduma u Hrvatskoj.

– Inicijative za raspisivanje referenduma ne ovise o broju potrebnih potpisa nego o odlukama Vlade. Ukoliko Vlada ne sluša građane biti će izložena kontinuiranim pritiscima u vidu referenduma. Međutim, treba znati i kako je to „skup sport“, odnosno, da ne može svatko pokrenuti referendum. Potrebno je osigurati 5000-6000 aktivista ali i osigurati od pola milijuna pa do milijun kuna, rekao je Stanić.

>> Udruge i sindikati protiv zabrane financiranja referendumskih kampanja udrugama

 
 
Izvor: Večernji.hr
Autor: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
Objavljeno: 22. 5. 2015.