RIJEKA » Štrajka u riječkoj tvornici »Motori i dizalice« neće biti. Odlučeno je tako nakon sastanka sindikalnih predstavnika s upravom MiD-a, točnije njegovim direktorom Tomislavom Bukšom koji je početkom ovog tjedna obavio razgovore u resornim državnim tijelima, prije svega u CERP-u i DUUDI-ju.

Kako je prenijela povjerenica Sindikata metalaca u ovim bivšim trećemajskim pogonima Bosiljka Zlojutro, od Bukše su jučer dobili garancije da se dvjesto »midovaca« može nadati i isplati druge plaće. Nakon one za srpanj, iduće srijede radnici bi trebali dobiti i buštu za kolovoz.

– Bilo je govora da je isplata plaća realizirana uz pomoć kredita. Međutim, to je bila samo jedna od opcija o kojoj su u Upravi razmišljali, ali se za tim nije posegnulo jer je novac na kraju osigurao Uljanik, prenijela je Zlojutro, koja ocjenjuje da je to još jedan pokazatelj ozbiljne namjere Puljana da pod svoje okrilje preuzmu i ovu tvornicu.

Sindikalni predstavnici zahtijevali su od Bukše i informacije o tijeku privatizacije »Motora i dizalica«.

– Premda o konkretnim detaljima nije bilo riječi, dobili smo uvjeravanja da sve ide u pozitivnom smjeru te da su problemi koji su postojali sada otklonjeni, prenijela je povjerenica Sindikata metalaca u »Motorima i dizalicama«.

Na tragu ovih naznaka, za očekivati je da bi Centar za restrukturiranje i prodaju uskoro mogao objaviti formalni natječaj za prodaju »Motora i dizalica«, dok bi se istovremeno na riječkom Trgovačkom sudu trebala ponovno provesti i ovog puta zaključiti predstečajna nagodba koja je otvorena već gotovo dvije godine.
 
 
Izvor: Novi list
Autor: Orjana Antešić
Foto V. Karuza
Objavljeno: 9. 1. 2015.