U Hrvatskoj istovremeno mogu egizistirati dva kolektivna ugovora od kojih je jedan za radnika povoljniji, pa je za očekivati da će oni koji imaju mogućnost isplate povoljnijeg prava to i zatražiti od poslodavca, odnosno sudskim putem. To proizlazi iz pravomoćne presude kojom je medicinskoj sestri iz Splita, članici Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, dosuđeno pravo na jubilarnu nagradu prema osnovici od 1.800 kuna.

To pravo ostvarila je sudskim putem prema odredbama Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (TKU) iz 2010. godine, a poslodavac koji joj je isplatio jubilarnu nagradu po osnovici od 500 kuna, prema odredbama TKU-a iz 2012. godine, odnosno dodatka tog ugovora, dužan joj je isplatiti razliku od 3,9 tisuća kuna uvećanih za kamate, kao i trošak sudskog postupka.

Ključan element presude je činjenica da je radnica, koja je pravo na jubilarnu nagradu za 35 godina službe stekla u travnju 2013. godine, članica sindikata koji nije stavio svoj potpis na TKU ugovoren u prosincu 2012. godine.

 
»Ova presuda mogla bi imati dalekosežne posljedice i za područje državne službe, budući da je i tamo zaključen novi Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u situaciji dok tada važeći KU još uvijek nije istekao, niti je otkazan. Ako se primijeni pravno stajalište o mogućem paralelnom egzistiranju dvaju kolektivnih ugovora od kojih je jedan za zaposlenika povoljniji, za očekivati je da će svi oni koji imaju mogućnost izbora isplate povoljnijeg prava to i zatražiti, najvjerojatnije sudskim putem«, upozorava Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.
 
 
Izvor: Novi list
Autor: Gabrijela Galić
Snimio Vedran KARUZA
Objavljeno: 11. 3. 2015.