Ide protiv crvenih, a on sam crven!?

Naime, Manolić je ovog tjedna u razgovoru za Nacional naglasio da je kojim slučajem Franjo Tuđman išao provoditi lustraciju, prvo bi se morao riješiti Karamarka jer je današnji šef HDZ-a radio za Udbu krajem 80-tih. Manolić tvrdi i da je Karamarkova veza u HDZ-u i dalje živa te da ga je UDBA vrbovala jer su našli da je Karamarko imao vezu sa sitnim kriminalom.

> Manolić o šefu HDZ-a: Tomislav Karamarko je radio za Udbu

"Gledajte, to što sam sada rekao to nije nova stvar. To je stara stvar. Znalo se za to" kaže Manolić za Index. Na izravan upit zašto se baš sada odlučio na to, Manolić kaže da mu je upravo Karamarko dao povod.

"Pa on govori o nekakvom ratu protiv crvenih koji danas ni ne postoje. A zapravo, Karamarko je crveni", kaže Manolić za Index.

HDZ bez komentara

Gotovo cijeli dan pokušali smo doći do bilo kakvih reakcija iz HDZ-a, no bez uspjeha. Poslali smo i pismene upite, zvali smo telefonski, no o Manoliću i Udbi HDZ ne želi razgovarati. Naime za tu stranku riječ je o vrlo osjetljivoj političkoj temi s obzirom da je upravo politička platforma HDZ-a za izbore - lustracija.

Dok HDZ i Karamarko šute, vijest o Manoliću koji figurira kao bitan svjedok vremena, probila je granice. Manolićev iskaz prenjela je i srpska državna televizija, no u domaćim medijima vlada muk. Vijest se danas kratko pojavila na portalu Novog lista, no brzo je povučena.
 
Vijest i za srpsku državnu televiziju
 

"Ni meni se nitko nije javio iz HDZ-a. Nikakva najava ni nekakvog reagiranja, opovrgavanja ni bilo čega. No, da je riječ o temi o kojoj građani Hrvatske žele znati više, to je nepobitno. Od kada je ponovno krenuo Nacional razgovor s Manolićem najčitaniji je članak na našem portalu. I to daleko najčitaniji", kaže prvi čovjek Nacionala Berislav Jelinić dodajući kako će tjednik i u sljedećem broju nastaviti istraživati Manolićeve teze.

U pozadini je suđenje Perković- Mustač

Istraživački novinar Željko Peratović također kaže kako su se teze o Karamarkovoj ulozi u službama bivše države pojavljivale i prije. No, sada su one osnažene izjavama Manolića kao nepobitnog svjedoka vremena.

"Da li je Karamarko zaista bio u službi Udbi, ne znam. No, po meni treba postaviti pitanje zašto je Manolić baš sada išao s takvim izjavama", pita se Peratović. Naime, ovaj istraživački novinar to povezuje sa suđenjem u Njemačkoj za Perkovića i Mustača.

"Manolić bi se trebao ondje pojaviti kao svjedok obrane. Moguće je kako se ovako dodatno pritišće HDZ kako bi prestao davati podršku suđenju", kaže Peratović podsjetivši kako zapravo ne bi bilo Lex Perkovića da nije bilo važne uloge HDZ-a.
 
 
Izvor: Indeks.hr
Piše: I.Ć.
Foto: FaH
Objavljeno: 4. 6. 2015.