"VOZAJTE NAS DUGO I POLAKO

Ne znam koji već dan se raspravlja u Saboru o izvještajima Državne revizije koje je sačinila za poduzeća i ustanove iz javnog sektora. O samim izvještajima revizije govori se oko 15%, a ostalo su beskrajne priče od partizana i ustaša, tko je za što kriv i kako se što bolje dopasti partijskom šefu.

Evo jednog segmenta koji najbolje govori o raspašolj državi. Revizija provedena u HŽ Cargo, HŽ Infrastruktura i HŽ prijevoz za razdoblje od 2012-2014.g. pokazala je da je ukupan iznos javne nabave bio oko 7 milijardi kuna. U prijedlogu zaključka koji treba usvojiti Sabor stoje razne kvalifikacije; od kriminalnih radnji do angažiranja DORH-a. Međutim, sve su revizije pokazale da je na kraju "pojeo vuk magare". Uputila bi se drugarska kritika i upozorenje da treba raditi bolje i to je to. Ovakva praksa rada Sabora je besmislena jer se o ogromnom javnom novcu mora brinuti drugačije.

Nakon ovakvih poraznih izvještaja moraju se pozivati menadžeri konkretnih firmi na svjedočenje o tome što su učinili nakon izvještaja revizije i rasprave u Saboru. Oni koji nakon nalaza Državne revizije imaju loš izvještaj njihov menadžment mora odmah snositi sankcije. Oni koji dobro rade moraju dobiti stimulaciju.

Na potezu je Vlada

Usput rečeno, pročitao sam podatak da u HŽ-u vozi oko 65 ispravnih lokomotiva a ukupno je zaposleno oko 510 strojovođa (1:8). dok je taj omjer u njemačkoj otprilike 1: 1,5. I još puno toga što vapi za restrukturiranjem.

Vratimo se HŽ konglomeratu čije su javne nabave iznosile u to vrijeme oko 7 mlrd kuna. Je li moguće uštedjeti 10%? Sada zamislite što bi se sve moglo time financirati. Ovih dana se traže rješenja kako naći 300 milijuna za financiranje novorođene djece. Koliko bi se samo uštedama od svih javnih nabava u javnom sektoru moglo iskoristiti za novu demografsku politiku?

Žao mi je gledati predstavnike Ureda za državnu reviziju kako danima slušaju raspravu o njihovim kvalitetnim nalazima a vide da od toga neće biti posebne koristi.

Na potezu je Vlada koja ovaj vlak HŽ-a sa slike treba vratiti na tračnice", napisao je Lovrinović.
 
 
 
Izvor: Index
Piše: M.Č.
Foto: Hina
Objavljeno: 19. 2. 2016.
Poveznica na izvor