Ministar Boris Lalovac oglasio se oko planiranih mjera vezano uz državne agencije.

"Nijedna agencija ne može davati više od od 11 eura po metru kvadratnome, to će biti standardizacija troškova za sve, kratki rok će biti za traženje novih prostora ili kod DUUDI-ja ili drugih tijela, da pronađu mjesta nova, ali da budu unutar limita, cijena je uključujući i PDV.

Ograničit će se službena putovanja, minimalno 10 posto u odnosu na planirane rashode. Rashodi za korištenje službenih vozila smanjit će se za najmanje 10 posto u odnosu na 2014. godinu, a i nabavka službenih vozila ograničit će se na 180.000 kuna s PDV-om za vozila", kazao je Lalovac.

"Ove mjere donijet će pola milijarde kuna uštede na godišnjoj razini, a stroga kontrola njihovog provođenja osigurat će da to tako i bude", zaključio je Lalovac.

"Posebnom odlukom idemo na smanjenje deficita poduzeća najizloženijih u ovom trenutku u vlasništvu RH i s ovom godinom započinju svoje financijsko restrukturiranje, HŽ infratrukture s minus 200 milijuna kuna i HAC s minus 50 milijuna kuna.

Ide i prijedlog restrukturiranja za 2016./17. da uprave tih poduzeća imaju jasnu sliku kako će gospodariti resursima i osigurati jednu povoljniju situaciju za otplatu duga.

Tvrtke od strateškog i posebnog državnog interesa imaju 66 milijardi kuna duga ukupno", dodaje Grčić.

"Prihodna strana izgleda ovako: dodatne trošarine na duhan i benzin, prihod od 370 milijuna ove godine, a ukupno na godišnjoj razini preko 600 milijuna iduće godine.

Dodatno povlačenje dobiti 600 milijuna kuna, a ukupno milijardu i 600 milijuna kuna", nastavlja Grčić.

"Predlažemo dodatne mjere koje iznose 0,4 posto BDP-a prema procjenama europskog povjerenika i njegovih ljudi. Tu je novi limiti u okviru proračuna, materijalni troškovi, subvencije itd. u iznosu od 463 milijuna kuna, izvanproračunski korisnici, dodatne uštede od Hrvatskih voda - 100 milijuna kuna, Hrvatske ceste isto toliko, Fond za zaštitu okoliša - 100 milijuna kuna i HZZO - 100 milijuna kuna. Ukupno 407 milijuna kuna, rashodno ove dvije grupacije proračunski i izvanproračunski premašuju 880 milijuna kuna ušteda", dodao je Grčić.
 
 
Izvor: SEEbiz.eu
Autor: SEEbiz.eu
Objavljeno: 20. 4. 2015.