Projektu tzv. monetizacije žestoko su se usprotivili mnogi u Hrvatskoj, što je rezultiralo navedenim referendumom čiji je ishod više nego jasan: građani ne žele nikakvu privatizaciju nacionalnih strateški važnih resursa. No onda su slijedile svakojake provjere referendumskih potpisa, čime se da naslutiti kako vlasti po tko zna koji put žele osporiti volju građana. Taj proces oko kočenja i usporavanja autocestovnog referenduma i dalje traje, a mnogi upozoravaju kako je takvo ponašanje vladajućih struktura naspram očigledne volje naroda iznimno ozbiljno i grubo zadiranje u demokratske procese, koje bi im se dugoročno moglo obiti o glavu. Evo tekstaKristine Olujić naslovljenog Hoćete? Nećete? Morate! koji je objavljen na portalu H-alter, a čiji dio prenosimo.

Prije tjedan dana vladajući su putem saborskog Odbora za ustav obznanili svoju nakanu da referendum o monetizaciji dodatno uspore: Sabor bi trebao predložiti Ustavnom sudu da zatraži očitovanje Suda Europske Unije o tom pitanju. S druge strane program monetizacije nastoji se progurati galopirajućom brzinom. Ovakvu opstrukciju volje građana za “H-Alter” komentiraju aktivisti, političari, pravnici, ekonomisti, poduzetnici…. Tri mjeseca nakon što je inicijativa “Ne damo naše autoceste” predala Saboru zahtjev za organiziranje referenduma o monetizaciji autocesta koji je potpisalo preko pola milijuna građana, i dalje čekamo na referendum. Prije tjedan dana vladajući su putem saborskog Odbora za ustav obznanili svoju nakanu da čitavu stvar dodatno uspore: Sabor bi trebao predložiti Ustavnom sudu da zatraži očitovanje Suda Europske Unije o tom pitanju. S druge strane program monetizacije autocesta nastoji se progurati galopirajućom brzinom. Ovakvu opstrukciju volje građana za “H-Alter” komentiraju aktivisti, političari, pravnici, ekonomisti, poduzetnici….

Mijat Stanić, inicijativa Ne damo naše autoceste: Ponižavanje Ustavnog suda

Iz dosadašnjeg razvoja događaja vidljivo je da će Vlada maksimalno odugovlačiti provođenje referenduma. Mogli bi odugovlačiti i do izbora jer ovakva pobjeda građana ne ide na ruku vladajućima. Ovaj referendum nije bio usmjeren protiv vladajuće koalicije nego je njegov cilj zaštita Naše pitanje nije ni pročitano na sjednici odbora, niti nam je dano da objasnimo o čemu se radi – a govorilo se o transparentnostistrateških interesa građana. Neovisno o njihovom odugovlačenju, učinit ćemo sve da se referendum održi što prije. Vjerujem da je naše pitanje ustavno, jer smo se i sami već posavjetovali sa stručnjacima za ustavno pravo. U obrazloženju Odbora za ustav svega je više osim biti stvari, i nije se raspravljao o samom referendumskom pitanju. To pitanje nije u vezi s procedurom prekomjernog deficita. Tražili smo samo zabranu davanja izgrađenih javnih cesta u koncesiju, što se ne odnosi na neizgrađene ceste i uslužne sadržaje. Ne samo to, naše pitanje nije ni pročitano na sjednici odbora, niti nam je dano da objasnimo o čemu se radi – a govorilo se o transparentnosti, koje samim time nema. S obzirom na takvo ignoriranje našeg pitanja, sretan sam što je ono uopće završilo na Ustavnom sudu. Jedini način je rješiti stvar preko Ustavnog suda, ovo sa Europskim sudom je pomalo ponižavajuće prema samom Ustavnom sudu, Odbor za ustav nema ni pravo davati preporuku takve vrste. Sve ovo predstavlja onemogućavanje izjašnjavanja građana putem referenduma, ubijanje njihove vjere i ideje da su bitni uvijek a ne samo na dan izbora.

Bernard Ivčić, Zelena akcija: Vlada pokušava na nefer način izigrati volju građana

Prikupljanje potpisa sigurno nije bilo uzaludno, već time su građani izrazili stav. Vlada pokušava na nefer način izigrati volju građana ali mislim da postoji šansa da se referendum održi ovoga proljeća kada se svi faktori uzmu u obzir. Odluku o tome hoće li se tražiti mišljenje Europskog suda može donijeti samo Ustavni sud. Za sada i dalje mislim da je realna šansa da će Ustavni sud donijeti odluku bez Europskog suda…
 
 
Izvor: Tris.com.hr
Autor: Tris.com.hr
Objavljeno: 17. 2. 2015.