RIJEKA »Kako je omogućeno udvostručenje cijena za zimsku službu u tvrtki HAC ONC jedno je od najvažnijih pitanja kojim će se baviti policijski istražitelji u Službi gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke. Za odgovor na to pitanje bit će nužno utvrditi tko je odgovoran za raskidanje okvirnog sporazuma za zimsku službu na temelju kojeg su bile unaprijed utvrđene cijene zimske službe na oko 400 kuna po radnom satu u prosjeku. Navedeni sporazum bio bi na snazi i ove zime, te bez njegovog ukidanja ne bi bilo moguće povećanje cijene u 12 tehničkih jedinica HAC ONC-a na 780 do 800 kuna po radnom satu. Kako proizlazi iz službenog dopisa, koji je iz PU zagrebačke upućen u HAC ONC, istražitelje je između ostalog upravo to zanimalo, te je zatražena sva dokumentacija vezana uz raskidanje okvirnog sporazuma. Ujedno je u dopisu potvrđeno kako se kriminalističko istraživanje provodi temeljem zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Zanimljivo je da se u opširnoj kronologiji cijelog slučaja, koju su medijima uputili iz HAC ONC-a, precizno ne objašnjava kako je i zašto došlo do raskida okvirnog sporazuma, kao i tko je za to odgovoran. No, potvrđuje se da su tvrtke zaposlene u zimskoj službi tražile da se cijene povećaju.

Ucjena tvrtki

»Za vrijeme navedene sezone 2013./2014. kooperanti su, zbog iznimno povoljnih vremenskih uvjeta, putem svog zajedničkog odvjetnika vršili pritisak te se na koordinacijskim sastancima usmeno izjašnjavali da ukoliko se zadrži uvjet odjave kamiona iz zimske službe u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta više neće potpisati novi ugovor.

Slijedom svega navedenog osobe odgovorne za provedbu nadmetanja nabave usluge održavanja autoceste u zimskom periodu u Sektoru za održavanje autoceste započele su za sezonu 2014./2015., pripremu novog troškovnika i natječajne dokumentacije«, objašnjavaju u HAC ONC-u. Kako iz navedenog proizlazi, tvrtke su tražile veće cijene, prijetile da više neće čistiti snijeg ako ih ne dobiju, te su onda u HAC ONC-u naprosto popustili. No, u ovoj tvrtki su očito bili svjesni da je ovakvo poslovanje neracionalno, a ova odluka u najmanju ruku problematična, pa je zato osnovano i posebno Povjerenstvo za analizu uvjeta natječajne dokumentacije i troškovnika. Zbog svega je naknadno provedeno i nekoliko smjena, te je smijenjen s dužnosti direktor Sektora održavanja, te šefica nabave. Oni nipošto nisu i jedini odgovorni, jer je cijeli posao prihvatila i Uprava i Nadzorni odbor HAC ONC-a.
 
 
Opširnije u današnjem tiskanom izdanju
 
 
Izvor: Novi list
Autor: Darko Pajić
Foto: D. LOVROVIĆ
Objavljeno: 25. 3. 2015.