Službeno je, kreće još jedna velika privatizacija! Ovoga je puta riječ o Hrvatskoj elektroprivredi (HEP-u) koja bi do listopada ove godine trebala 20 posto dionica staviti na Zagrebačku burzu. Kako doznajemo, do svibnja bi se trebalo znati po kojoj cijeni bi se dionice trebale prodavati. Navodno nije riječ o privatizaciji kojom se krpaju proračunske rupe, već dokapitalizaciji pomoću koje bi HEP trebao realizirati neke bitne strateške projekte.

Sve to će Vlada pokušati prikazati kao jedno veliko oživljavanje hrvatskog tržišta kapitala, no prava istina je da u to baš nitko ne vjeruje. Priča se da bi se od tog novca trebale dovršiti dvije hidroelektrane, HE Kosinj i Ombla. Međutim, svi su skeptični oko toga točno kako će Kukurikavci taj novac trošiti, tko će voditi radove i hoće li netko "omastiti brk" novcem građana.

Ako pak dođe do najgorega, kupnja dionica HEP-a mogla bi biti dobra investicija za običnog građanina. Za početak, kupili biste dionice tvrtke koja godišnje ima dobit od oko milijardu kuna, što znači da joj vrijednost raste iz godine u godinu, osim ako Vlada ne odluči preusmjeriti zaradu državnih tvrtki izravno u proračun i u tom bi slučaju dionice HEP-a mogle biti donekle rizična investicija.

HSP protiv privatizacije!

Kako su privatizacije državnih tvrtki na izuzetno lošem glasu, i to s dobrim razlogom (INA, HT...), još se uvijek špekulira o tome koji je stvarni razlog zašto Vlada želi privatizirati HEP. Mnogi smatraju da je ova privatizacija zapravo Vladina zamjena za davanje HAC-a u koncesiju. Kako je krenulo, referendumska inicijativa za zaustavljanje davanja autocesta u koncesiju mogla bi doći na svoje jer je referendum sve izgledniji. Kako je koncesija na izuzetno lošem glasu u javnosti, Milanovićeva je Vlada uzela HEP kao alternativu, ne razmišljajući da bi mu se moglo dogoditi isto što i s HAC-om.

HSP, na čelu s predsjednikom stranke Danijelom Srbom, već je javno istupio protiv ove privatizacije. "Mi se radikalno protivimo privatizaciji HEP-a. U tome vidimo isti model kojim je prodana INA. Jedina razlika jest da je Ivo Sanader za to iskoristio branitelje, odnosno braniteljski fond, a Milanović želi iskoristiti građane. To je nedopustivo. Bude li Vlada ustrajala u tome, mi ćemo organizirati prosvjede! Dosta je bilo prodaje u ovoj zemlji", rekao je Danijel Srb.

Hrvatska javnost će do svibnja imati vremena definirati svoj stav jer će se tek tada znati po kojoj bi se cijeni dionice HEP-a trebale ponuditi javnosti. Postoji i mogućnost da se Vlada do tada jednostavno predomisli, ali u to je nekako teško povjerovati.
 
 
Izvor: Dnevno.hr
Autor: Leo Buljan
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Objavljeno: 17. 2. 2015.