Nakon tri mjeseca intenzivnog rada - od sastanaka, preko organiziranja prikupljanja punomoći za tužbe i pokretanja sudskih postupaka - jučer je svim radnicama i radnicima HAC-a isplaćeno 1000 kuna uskrsnice, 25 kuna kamate i bon u vrijednosti od 600 kuna. Iako je dosad bila praksa da i deset posto rabata na bon, odnosno 60 kn, pripadne radnicima, ovaj put Uprava nije isplatila rabat. 

Isplata uskrsnice rezultat je pritiska koji je NCS organizirao prvenstveno kroz aktiviranje svoje mreže sindikalnih povjerenika i aktivnom komunikacijom s članstvom oko pitanja koje smatramo zadnjom linijom obrane, a to je zaštita prava iz Kolektivnog ugovora.

Ovo je još jedan dokaz da samo uz masovnost i dobru organiziranost možemo utjecati na vlastiti položaj na radnom mjestu i zaslužiti poštovanje svake uprave. Ovo je ujedno i poticaj da se još snažnije zalažemo za poboljšanje radničkih prava kroz kolektivne ugovore, jer jedino kolektivni ugovor radnicima jamči sigurnost i stabilnost prava bez obzira na promjenjive okolnosti poslovanja u kojima radnici nikad ne sudjeluju u podjeli dobiti, ali su prvi na redu za rezove čim se nazru problemi.

Ovom prilikom čestitamo svim članicama i članovima, a osobito sindikalnim povjerenicima i povjerenicama, na njihovom zalaganju tijekom ovog procesa, jer ovo je zajednička pobjeda. Također pozivamo sve kolegice i kolege koji još nisu članovi našeg sindikata da nam se pridruže, jer su zajedništvo i solidarnost jedini način da zaštitimo sebe i jedni druge. 

Zahvaljujući ovoj borbi i pobjedi NCS-a, očekujemo da poslodavac u naredna dva tjedna isplati regres sukladno Kolektivnom ugovoru - u suprotnom, NCS će pokrenuti prikupljanje punomoći za pokretanje tužbi.