Sindikat poligraf smatra mobingom

"Mi to smatramo jednom vrstom mobinga i cijeli ćemo postupak prijaviti mjerodavnim institucijama. To je samo posljedica, a uzrok je zapravo ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i ova Vlada, te novi Zakon o radu (ZOR) gdje su radnici stavljeni u isti odnos kao i bilo koji stroj i predmet, tako da s njima poslodavac može raditi što mu je volja", istaknuo je predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić na konferenciji za novinare u Puli.

Dodao je kako je riječ o neviđenom slučaju na ovim prostorima, gdje se radnike spaja na detektor laži radi ispitivanja, što kod njih izaziva strah, pritisak i stres.

Naime, ističe Bulić, ako poslodavac sumnja u neke radnike i u njihove protuzakonite radnje, onda postoje drugi uređaji, poput video nadzora ili neka podnesu prijavu nadležnim institucijama.
 
Indeks: navečer 18. 4. 2015.
 
Iz uprave tvrtke "Valipile", pak, navode kako je to uobičajen postupak provjere lojalnosti radnika i da u tome ne vide ništa lošeg. No, 120 radnika tvrtke "Valipile d.o.o." Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije obratilo se pismenom pritužbom na poslodavca, u kojoj traže "hitno postupanje po njihovoj prijavi".

U pismu, koje je poslano i medijima, ukazuju na strah koji radnici svakodnevno proživljavaju. Kako bi se na neki način pokušali zaštiti, osnovali su podružnicu Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

"Nadamo se da ćete čim prije postupiti po našoj prijavi i pomoći radnicima koji su do sada poštivali sve naredbe svog poslodavca te izvršavali sve što im je rečeno, ali je ovo sada ipak izvan svih granica da radnici dolaze u suzama i strahu", stoji u pismu radnika Valipile d.o.o.

Rukovoditelji i poslovođe bili na poligrafu

Desetak zaposlenika tvrtke Valipile bilo je podvrgnuto detektoru laži. Jedan od njih je i Neven Turčinović, voditelj mesne industrije u Purisu, koji je u tvrtki zaposlen već 20 godina.
 
 
"Prva reakcija nije bila baš ugodna. Međutim, poslodavac je u razgovoru pojasnio da želi vidjeti lojalnost radnika", kazao je HRT-u Turčinović.

Iz tvrtke poručuju da su svi koji su ispitani dobrovoljno pristali na poligraf, te da se ne bi nikome ništa dogodilo da nije pristao.

"Svrha je da se za rukovoditelje procijeni koliko su lojalni i odani tvrtki, koliko odgovorno pristupaju poslu. Sva pitanja isključivo su vezana za takve stvari. Najčešće takva ispitivanja izazovu neki pozitivan efekt", ustvrdio je direktor tvrtke Andrej Alilović.

Stručnjak za poligrafska ispitivanja Romeo Vrečko HRT-u je kazao kako je ova metoda vrlo česta, osobito u zaštitarskim tvrtkama, pri promjenama vlasničkih struktura ili sumnje na malverzacije.

Inače, poligraf, popularno nazvan "detektor laži" je uređaj kojim je moguće mjerenje i registriranje većega broja fizioloških funkcija, npr. pulsa, krvnoga tlaka, tjelesne temperature, disanja i dr. Budući da pri čuvstvenom uzbuđenju dolazi do promjena pojedinih fizioloških funkcija koje se mogu registrirati s pomoću poligrafa, taj se uređaj koristi u kriminalistici za provjeravanje istinitosti iskaza osoba koje se nalaze pod istragom.

Osnivač tvrtke iz Sesveta je Boris Belko, a uz njega osoba ovlaštena za zastupanje je Igor Belko.
Prema dostupnim podacima tvrtka je u 2013. godini imala 147 milijuna kuna prihoda, te dobit od 3,11 milijuna. U ljeto prošle godine preuzeli su Puris u stečaju.

Prosječna neto u plaća u tvrtki u 2013. godini bila je 2771 kunu.
 
 
Izvor: Index.hr
Piše: Hina, R.I.A.
Foto: Davor Višnjić/Pixsell; Screenshot: HRT
Objavljeno: 18. 4. 2015.