Tako su otkriveninovi detalji neobvezujućih ponuda za monetizaciju autocesta. Iako stvarne ponude još nisu poznate, sva tri koncesionara dala su jamstvo od dvije i pol milijarde eura. Konačni iznos najvjerojatnije će biti mnogo viši.

Vlada na stolu ima tri različite ponude za rok trajanja koncesije. Australski Macquarie koncesiju bi na 30 godina. Goldman Sachs na 40 godina, a Strabag na 50 godina.
 
Vladin je cilj da time pokrpa dio dugova cestarskih tvrtki, koji iznose 4,3 milijarde eura. Autoceste bi mogle biti dane u koncesiju već početkom ljeta iduće godine. No njihove planove mogao bi poremetiti zahtjev za raspisivanje referenduma.

 
 

Potpise za referendum protiv monetizacije autocesta trenutačno provjerava ministarstvo uprave. Idući tjedan trebali bi potvrditi valjanost potpisa. Paralelno o zahtjevu za privremenu zabranu davanja autocesta u koncesiju ubrzo će raspravljati i Ustavni sud.

Podsjetimo, dugovi autocesta iznose više od 33 milijarde kuna, a njihova monetizacija donijela bi znatno kreditno rasterećenje, smatraju u Banskim dvorima. Ako se ne provede monetizacija, upozoravaju, cijenu goriva podići će za 40 lipa po litri.
 
Na izvorniku pogledajte video prilog
 
Izvor: Hrt.hr
Autor: Hrt.hr
Objavljeno: 13. 12. 2014.
 
 
 
 
Nikada mi se nisu dopadali ljudi koji ne znaju upotrebljavati dobre i ispravne hrvatske riječi, a strane riječi ponavljaju kao papige.