- Krediti se daju na rok do 20 godina uz mogućnost počeka do godine dana. Za osiguranje povrata kredita koriste se uobičajeni instrumenti osiguranja: hipoteka na nekretnini, izjava o zapljeni dijela plaće, jamci. Krediti se odobravaju u kunama ili kunama uz valutnu klauzulu (euro) - odgovara glasnogovornica HBOR-a Koraljka Perutka Fabijanić.

Zanimljivo je također da zaposlenici HBOR-a imaju pravo i na prilično povoljnu kamatnu stopu: od 1999. do 2006. godine kamatna stopa iznosila je šest posto godišnje, od 2006. do 2011. godine četiri posto, a trenutno ona iznosi tri posto.

- Visinu kamatnih stopa HBOR usklađuje sa Zakonom o porezu na dohodak kojim je u članku 14. stavak 3. definirano da se primitkom u naravi po osnovi povoljnih kamatnih stopa smatraju ugovorene niže kamatne stope od tri posto godišnje. HBOR odobrava zaposlenicima samo stambene kredite, a pravo na kredit imaju svi zaposlenici HBOR-a odnosno oni koji uopće nemaju riješeno stambeno pitanje ili im je riješeno na neadekvatan način - kaže glasnogovornica Perutka Fabijanić.

Nema sukoba interesa

Podsjetimo da je Dubravka Dolenc, zamjenica ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka, navela u imovinskoj kartici kako ima kredit državne Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Kredit je dobila kao zaposlenica HBOR-a u kojem je radila u direkciji pravnih poslova. U HBOR-u su objasnili kako nema sukoba interesa kao i da je sve isto, jer njihovi zaposlenici mogu dobiti stambene kredite pod posebnim uvjetima. U HBOR-u su ustvrdili da su isti kao i druge banke te da od 1999. po odluci Nadzornog odbora provode stambeno kreditiranje zaposlenika kao i ostale banke te da je Dolenc dobila kredit pod po istim uvjetima, kao i drugi zaposlenici. No, HBOR ne posluje s ciljem ostvarivanja dobiti te nisu podložni reviziji Hrvatske narodne banke, kao sve ostale banke.

Kod poslovnih banaka uvjeti kreditiranja zaposlenika ulazi u sferu njihove poslovne politike, a prema Hrvatskoj narodnoj banci su odgovorni samo utoliko da moraju primjenjivati minimum “osiguranja” od rizika kao i za sve druge kredite.

Ciljevi HBOR-a

HBOR je posebna institucija osnovana prema Zakonu o Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak koji definira i njen djelokrug rada, a iz zakonskih odredbi jasno je da se na njih ne odnose ista pravila kao za poslovne banke. Prije svega, Zakon propisuje osnovni cilj HBOR-a: da “potiče gospodarski i društveni razvitak, sukladno općim strateškim ciljevima RH”. Zakon navodi kako HBOR “prvenstveno” obavlja poslove financiranje obnove i razvitka gospodarstva, financiranje infrastrukture, poticanje izvoza, potpora razvitku malog i srednjeg poduzetništva, poticanje zaštite okoliša i osiguranje izvoza roba i usluga od netržišnih rizika.
 
 
Izvor: Jutarnji.hr
Autor: Vanja Nezirović
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Objavljeno: 6. 5. 2015.
 
 
 
 
Sasvim je očito: paralelno funkcioniraju dvije Hrvatske. Jedna može, ima - i to ona koja živi od javnoga novca. Druga ne može i nema - i to ona koja daje javni novac. A sve teče prema istim zakonima, Hrvatska nema dvostruke zakone. Tu nešto ne valja i to treba mijenjati.
 
Je li sukob interesa da Vlada odlučuje o svojim plaćama i plaćama ostatka političke elite. Njima to itekako paše. Razbacuju se novcem, a narod kopa po smeću. A nije narod to izabrao. Do toga ga je dovela propast radnih mjesta, za što je u potpunosti kriva i odgovorna politička elita.
 
Građanima je posve svejedno jesu li na vlasti SDP ili HDZ. I jedne i druge treba odmaknuti od vlasti. Oni su krivi za ovu situaciju i dugove. A nakon ciklusa vladanja odlaze sve bogatiji i bogatiji. Izlaz se može naći samo uz neke nove ljude.