Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) poslao je Vladi prijedlog zaključka o produljenju mandata upravnim i nadzornim tijelima u većinski državnim tvrtkama, koji bi Vlada, kako se najavljuje, trebala usvojiti na sutrašnjoj sjednici.

Prema neslužbenim informacijama iz Vladinih krugova, u zaključku se predlaže produljenje mandata članovima uprava i nadzornih odbora u tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu do njihova opoziva. Vlada se na taj korak odlučila kako bi izbjegla paralizu rada dijela državnih tvrtki, njih 20-ak, u kojima tijekom prvoga ovogodišnjeg tromjesečja istječu mandati kako predsjednicima i članovima uprava, tako i članovima njihovih nadzornih odbora.

Velike razlike

Među tvrtkama u kojima tijekom prvog tromjesečja istječu ugovori rukovodećim kadrovima su i HEP, JANAF, Plinacro, Fina, Hrvatske vode i Hrvatske ceste.

Ovdje, međutim, valja upozoriti da situacija s datumima isteka ugovora varira od jednog do drugog državnog poduzeća. To znači da ne postoji jedan jedinstveni datum s kojim istječu ugovori rukovodećih kadrova po javnim poduzećima.

Štoviše, situacija s tim ugovorima nerijetko se razlikuje i unutar iste tvrtke, pa nisu rijetki slučajevi u kojima predsjednik Uprave ima mandat, primjerice, do sredine 2017. godine, dok njegovim najbližim suradnicima u Upravi mandati istječu tijekom prvoga ovogodišnjeg tromjesečja.

To je i razlog zbog kojeg će produljenje ugovornog odnosa u praksi dovesti do toga da će se nekima mandat produljiti samo na vrlo kratko, nekoliko dana, dok će u drugima produljenje obuhvatiti i nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci. Velike su razlike među tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu i kad je riječ o tome za koje se razdoblje sklapaju novi ugovori.

Naime, u nekima od njih nove je ugovore moguće sklopiti na kraće vrijeme. Ipak, u nekima, a u pravilu se radi o poduzećima za koje postoje posebni zakoni, ugovori se sklapaju na četverogodišnje razdoblje. Ipak, dulji novi mandati ostat će, po svemu sudeći, samo teoretska mogućnost.

Razlog tome je Zakon o postupku primopredaje vlasti, koji kaže da su članovi nadzornih struktura u većinski državnim tvrtkama dužni staviti mandat na raspolaganje u roku od 15 dana od dana formiranja nove Vlade. O njihovoj se sudbini potom nova Vlada treba izjasniti u roku od dva mjeseca. Novi nadzorni odbori potom u pravilu mijenjaju uprave poduzeća. Na to upozorava i naš sugovornik iz Vladinih krugova.

Primopredaja vlasti

- Mogućnost duljeg ostanka dosadašnjih kadrova samo je teoretska jer imamo Zakon o postupku primopredaje vlasti - ističe naš sugovornik. Iz toga proizlazi da je sasvim izgledno da će promjenom garniture u Banskim dvorima krenuti i novi val smjena po javnim poduzećima. Državne će tvrtke dobiti nove nadzorne odbore, koje će potom, uz blagoslov nove Vlade, birati nove uprave većinski državnih tvrtki.
 
Sječa kadrova pod budnim okom EU

Za razliku od prijašnjih situacija, nova će se imenovanja odvijati uz dva nova elementa.
Prvi je članstvo Hrvatske u EU, koji je i ranije često upozoravao na potrebu micanja politike iz javnih poduzeća.
Ako se uzme u obzir da slična upozorenja iz Bruxellesa dolaze i danas, nema razloga sumnjati da će se "sječa kadrova” po javnim poduzećima pratiti i u institucijama EU.
Drugi element su najave koje stižu iz Domoljubne koalicije o stvaranju megaholdinga, koji bi pod jednim kišobranom, po uzoru na austrijski ÖBIB, okupio dio javnih tvrtki.

 
 
Izvor: Jutarnji.hr
Autor: Adriano Milovan
Foto: Ronald Gorsic/Cropix
Objavljeno: 13. 1. 2016.
Poveznica na izvor