Podaci i procjene koje smo prikupili o najvećim državnim poduzećima potvrđuju dojam da broj postupaka u kojima se u raznim ulogama pojavljuju državni monopolisti nije manji od 12 tisuća.

Samo HŽ Infrastruktura, kako doznajemo u tvrtki, trenutno ima otvorena 5502 sudska postupka, dok se HAC, primjerice, sudi u 597 sporova.

Šteta i posjed

– Od toga je u 503 slučaja HAC tuženik, a u 94 tužitelj – doznajemo od Kate Kuprešak iz Autocesta.
Hrvatske šume, prema informaciji Ane Juričić Muse, iz tvrtkinih Odnosa s javnošću, trenutno vode 3194 spora.

– U 80 posto sporova Hrvatske šume su tužitelj i ovrhovoditelj u predmetima koji se tiču šumskih šteta, uzurpacija i smetnji posjeda – priopćeno nam je iz Šuma. Prema godišnjem izvješću za prošlu godinu, HRT je u 2015. ušao s 531 sudskim sporom. Riječ je o radnim sporovima i sporovima za naknadu štete, potraživanjima i kaznenim postupcima gdje je HRT uključena strana, ali i o tužbama protiv te javne ustanove.

Samo prošle godine, javna radio-televizija otvorila je 97 novih sudskih postupaka, od čega je u 68 slučajeva ona tužena, a od čega su 34 tužbe za naknadu štete, a 33 radni sporovi.

U dijelu državnog sektora ovih dana je bilo teško doznati kako stoje sa sudskim postupcima zbog godišnjih odmora. U Ini su nam uskratili traženi podatak o broju sudskih sporova u koje je uključena ta kompanija.

“Uzimajući u obzir veličinu i značaj kompanije, procjenjujemo kako je broj sudskih sporova u koje je Ina uključena razmjeran broju i vrsti poslovnih aktivnosti na tržištu na kojem poslujemo. Pri tome, može se istaknuti kako je Ina suočena s većim brojem nenaplaćenih potraživanja čiju naplatu pokušava ostvariti sudskim putem, a nakon što naplata mirnim putem ostane bez uspjeha”, stoji u informaciji koju smo dobili iz Sektora korporativnih komunikacija Ine.

Neke procjene iz sindikalnih krugova govore da samo radnih sporova u pojedinim javnim poduzećima za koje nismo dobili službene podatke, poput HEP-a, ima između dvije i tri tisuće. Dio sudskih postupaka javna poduzeća su delegirala na odvjetničke kuće, koje za njihov račun tuže i utužuju, ili ih, pak, zastupaju u obrani.

Odvjetnici

Kada su u pitanju barem približni troškovi sudskih postupaka i mogući gubici po tužbama u kojima sudjeluju javna poduzeća, te je podatke nemoguće utvrditi. Godišnje izvješće Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom o radu 54 državne tvrtke u 2014. ne bavi se sudskim financijskim posljedicama za ta poduzeća.

No, neki pokazatelji ipak postoje. Tako je HRT u spomenutom izvješću naznačio da na sudovima potražuje oko 394 milijuna kuna za neplaćenu pristojbu i pripadajuće sudske i odvjetničke troškove, plus 28 milijuna kuna za kamate.

U poslovnoj bilanci za prošlu godinu HEP je naveo iznos od 363 milijuna kuna kao rezervaciju mogućih troškova po sudskim postupcima koje vodi. Po istoj osnovi, Ina je za 2014. rezervirala samo 28 milijuna kuna.

Proizlazi da se težina sudskih sporova u koje je upetljan državni sektor mjeri milijardama kuna.

Dobar dio tog iznosa mogao bi se uštedjeti nagodbama ili objedinjavanjem nabave odvjetničkih usluga, ali to očito mnogima nije u interesu.
 
Vedran Marjanović
 
 Pisarnica
 
- 5502 spora vodi HŽ Infrastruktura
- 3194 spora Hrvatskih šuma
- 597 sporova ima HAC
- 531 spor HRT-a
 
Barem 12.000
 
Ako se ima na umu da se na popisu trgovačkih društava od posebnog značenja za državu nalaze 54 tvrtke, procjena o najmanje 12 tisuća sudskih sporova državnog sektora nije ni najmanje pretjerana, dapače.
 
 
Izvor: Slobodna Dalmacija
Autor: Vedran Marjanović
Snimio: Bruno KonjeviĆ/Cropix
Objavljeno: 19. 8. 2015.