RIJEKA »Dostavu dokumentacije o spornom postupku ugovaranja vanjske usluge zimske službe, koja je dvostruko poskupjela ove zime, zatražio je od HAC ONC-a Sektor kriminalističke policije Policijske uprave Zagrebačke, što znači da je pokrenuta istraga u ovom predmetu. Policija je dokumente zatražila krajem prošlog tjedna, točnije 19. ožujka. Istovremeno, u resornom Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture jučer nisu željeli konkretno komentirati događanja u HAC ONC-u, pa tako nema stava o tome hoće li biti smjene nadležnih u Upravi, Nadzornom odboru i drugim upravljačkim strukturama HAC ONC-a, koje su sudjelovale u postupku javne nabave zimske službe, koja je poskupjela s prosječne cijene radnog sata od 400 na čak 800 kuna u svih 12 tehničkih jedinica HAC ONC-a za koje je sklopljen ugovor o čišćenju snijega na autocestama. No, nipošto nije isključeno da će smjena odgovornih biti i prije formalnog dovršetka istrage.

U našu redakciju jučer je stigla i anonimna kaznena prijava protiv odgovornih osoba u ovoj državnoj tvrtki, koju potpisuju radnici HAC ONC-a. Prijava je navodno u veljači upućena u DORH, gdje zasad nisu potvrdili niti demantirali njezino zaprimanje, pa tako još uvijek nema službenog odgovora iz DORH-a na pitanje je li pokrenuto postupanje po ovoj kaznenoj prijavi. No, obzirom da je policijska istraga započela sasvim je moguće da se to dogodilo zbog anonimne prijave radnika ove državne tvrtke.

U opširnom odgovoru iz HAC ONC-a na upit naše redakcije opisana je cijela kronologija uz niz objašnjenja za nastalo poskupljenje usluga zimske službe. Između ostalog, navodi se kako postoji osnovana sumnja za udruživanje u podjeli posla zbog čega su i dobivene ponude veće od planiranih sredstava.

– Nakon otvaranja ponuda koje su bile preko planirane vrijednosti preostale su dvije mogućnosti u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, poništiti cijelo nadmetanje ili prihvatiti ponude. U tom trenutku Uprava je uložila dodatne napore tražeći alternativno rješenje, ali se nakon savjetovanja sa nadležnim institucijama od navedenog se za tekuću sezonu odustalo. S preostalim ponuditeljima zaključeni su ugovori uz suglasnost Nadzornog odbora, a Uprava društva HAC ONC-a je cijeli predmet proslijedila Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, te paralelno 20. studenog prošle godine zatražila od Uprave HAC-a da zaduži Samostalni odjel unutarnje revizije HAC-a da utvrdi sve činjenice i okolnosti pripreme i provedbe predmetnog postupka javne nabave, navodi se u odgovoru HAC ONC-a.

Također se napominje kako su poduzete aktivnosti kako se novo »divljanje« cijena zimske službe ne bi dogodilo i naredne zime. »Uprava društva je odmah pristupila pronalaženju novih rješenja za ugovaranje usluge zimskog održavanja za sezonu 2015./2016., koja su već izrađena, kojima će se omogućiti tržišna utakmica i uspostaviti model koji nudi trajno rješenje te otklanja mogućnost ovisnosti o pojedinim ponuditeljima«, zaključuju u HAC ONC-u.
 
 
Izvor: Novi list
Autor: Darko Pajić
Foto Arhiva NL
Objavljeno: 24. 3. 2015.