U utorak i srijedu 25. i 26. travnja delegacija Nezavisnog cestarskog sindikata posjetila je Samostalni sindikat putara Srbije. Cilj susreta s kolegama iz Srbije bio je razmjena iskustava, razgovor o problemima s kojima se susrećemo i mogućnosti suradnje u njihovom rješavanju.

Na novootvorenoj naplatnoj rampi Vrčin, čiji su razlozi izgradnje identični razlozima pomicanja naplate s Ivanje Reke na Zagreb istok, održan je zajednički sastanak s članovima Odbora sindikalne organizacije Samostalnog sindikata JP "Putevi Srbije". Kako smo doznali od kolega iz Srbije, trenutno je u najavi restrukturiranje ovog javnog poduzeća koje se bavi održavanjem, izgradnjom i naplatom cestarine na oko 740 km autocesta i još preko 15 000 km dionica drugih cesta u državnom vlasništvu. Budući da u najavi svakog restrukturiranja postoji mogućnost za pokušaj privatizacije, podijelili smo svoje iskustvo borbe za očuvanje Hrvatskih autocesta u državnom vlasništvu kroz stvaranje široke koalicije s udrugama i drugim dijelovima civilnog društva, ali i iskustvo višegodišnje borbe protiv otkaza i rušenja cijene rada kroz kolektivno pregovaranje i organiziranje unutar poduzeća.

Problemi u Srbiji slični su našima: vođenje javnih poduzeća prepušteno je političkim strankama koje preko njih namiruju svoje interese, prisutno je negativno kadroviranje, a u Srbiji su u cestarskom sektoru dodatan problem i plaće - primjerice, prosječna plaća blagajnika na naplati iznosi oko 380 eura. Osim toga, iako je Zakonom o radu predviđena mogućnost osnivanja radničkih vijeća, u Srbiji još uvijek nije zaživjelo njihovo korištenje od strane sindikata, čime sindikati ostaju bez važnog alata za kontroliranje rada uprave.

S obzirom da dijelimo mnoge probleme, složili smo se da dijelimo i prostor za zajedničko djelovanje. Prva prilika je suradnja unutar regionalne grupe BWI-ja, globalne sindikalne federacije čija su oba naša sindikata članovi, gdje imamo ideju okupiti i umrežiti cestarske sindikate s područja bivše Jugoslavije. U međuvremenu Samostalnom sindikatu putara Srbije stojimo na raspolaganju u svim aspektima rada - od razmjene dokumenata i podrške u akcijama do povezivanja s drugim sindikatima - te kolegama iz Srbije zahvaljujemo na gostoprimstvu.