U srijedu 12. travnja u HAC-u će se održati izbori za radničko vijeće. Održavat će se od 7.30 do 16.30 sati na biračkom mjestu u Širolinoj 4, a potrebno je da na izbore izađe trećina svih radnika kako bi bili valjani. Premda je lista kandidata za članove i njihove zamjenike u radničkom vijeću samo jedna, sindikalna, upravo to je razlog više da je podržimo izlaskom na izbore.

Zajednička sindikalna lista nastala je kao dio procesa sazrijevanja i ujedinjavanja dvaju sindikata prisutnih u HAC-u. Umjesto da se borimo jedni protiv drugih, odlučili smo se ujediniti u borbi protiv nametanja privatizacije, outsourcinga, agencijskog rada, smanjenja plaća, drastičnog poskupljenja cestarina i masovnih otpuštanja, jer od tih i drugih problema koji nam neprestano prijete dosad su nas spašavali samo i jedino organiziranost, zajedništvo i solidarnost.

U HAC-u postoji niz pitanja čijim bi se rješavanjem i poboljšanjem povećalo zadovoljstvo radnika. Neke od tih tema su vraćanje 3. mirovinskog stupa, reguliranje cijene hrane u kantini koja je među najskupljima u okolici, kao i rješavanje pitanja skupih parkirnih mjesta u dvjema garažama koje zjape prazne. Sve su to teme kojima se buduće radničko vijeće u suradnji sa sindikatima namjerava baviti, ali ono najvažnije što nam slijedi jest započinjanje s objedinjenim kolektivnim pregovorima za HAC, HAC-ONC i ARZ od druge polovice travnja. Ubrzo nakon toga slijedi spajanje poduzeća i restrukturiranje, koje se ne može provesti bez radničkog vijeća.

Utoliko nije isto hoće li na izbore za radničko vijeće izaći tek zakonom propisana trećina radnika ili ćemo još jednom demonstrirati zajedništvo, izaći u velikom broju i tako pružiti podršku i povjerenje našim kandidatima za članove i zamjenike u radničkom vijeću, kao i sindikalnom timu u predstojećim kolektivnim pregovorima.