U srijedu 11. travnja 2018. godine održat će se još jedni izbori za Radničko vijeće Hrvatskih autocesta. Razlog zašto se izbori održavaju po drugi put u svega godinu dana jest pripajanje HAC-ONC-a Hrvatskim autocestama, zbog čega su radnička vijeća obaju poduzeća morala biti raspuštena. Kako bi radnici HAC-a ponovno imali predstavnike kroz radničko vijeće, na novim izborima treba biti izabrano novo, jedinstveno radničko vijeće Hrvatskih autocesta koje će sada brojati 15 članova iz raznih organizacijskih jedinica firme.

U proteklih godinu dana odvilo se nekoliko procesa koji su još jednom potvrdili koliko je za radnike ključno imati sindikat i radničko vijeće koji su na izvoru informacija i u stanju utjecati na odluke vezane uz radna mjesta i radnička prava. Bez sindikata i radničkog vijeća proces smanjenja broja radnika sigurno ne bi bio ni dobrovoljan ni povoljan za radnike koji bi bili proglašeni viškom, što nažalost potvrđuju primjeri brojnih firmi iz našeg okruženja. Bez sindikata početkom godine ne bi bio sklopljen novi kolektivni ugovor kojim su rasla izdvajanja za 3. mirovinski stup, uskrsnice, dar u naravi, dobrovoljno dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje i kojim je, što je najvažnije, svim radnicima dana sigurnost da će u iduće 4 godine imati primanja bez umanjenja. Pred nama su novi ciklusi promjena koje za radnike neće biti pozitivne.

U nastavku restrukturiranja čekaju nas nova otpuštanja i novi pokušaji rezanja prava. U tim će procesima jedino sindikat i radničko vijeće zastupati interese radnika, ali njihov glas će imati težinu samo ako mu je osigura podrška radnika koji stoje iza svojih predstavnika.

BUDIMO GLAS KOJI SE SLUŠA!
IZAĐI NA IZBORE 11. 4.!