U srijedu 11. travnja 2018. na 30 biračkih mjesta u Hrvatskoj održani su izbori za radničko vijeće u Hrvatskim autocestama. Na izborima je bila kandidirana samo jedna lista, ona NCS-a, no svaki glas podrške bio nam je važan kako bi predstavnici radnika u radničkom vijeću u iduće četiri godine bili ozbiljno shvaćeni pri zastupanju interesa radnika.

Novoizabrano radničko vijeće broji 15 članova iz svih ustrojstvenih dijelova firme i u suradnji sa Sindikatom će, kao i dosad, biti važan faktor u svakom idućem procesu koji će se ticati radnika HAC-a. Naime, po Zakonu o radu, radničko vijeće je predstavničko tijelo svih radnika firme i na savjetodavnoj razini mora biti uključeno u postupke donošenja novih pravilnika i drugih važnih odluka kao što su kolektivni viškovi, otkazivanja ugovora o radu i sl. Druga važna funkcija radničkog vijeća je da predlaže predstavnika radnika u nadzorni odbor poduzeća, što nam daje mogućnost uvida u poslovanje i način upravljanja firmom. Zauzimanjem svih pozicija koje nam zakon omogućava radnici su informiraniji, uključeniji u procese i spremniji za pravovremeno djelovanje. Zato je bilo bitno da u što većem broju izađemo na izbore za radničko vijeće i zato 70-postotnu izlaznost smatramo još jednim zajedničkim uspjehom.

Hvala svim radnicima i radnicama HAC-a koji su se odazvali pozivu Sindikata i izašli na izbore – masovnom podrškom sindikalnoj listi dokazali smo organiziranost i zajedništvo koje moramo nastaviti graditi za predstojeće izazove.