Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata na Markovom je trgu ponovio da novi vladin plan za autoceste nije drugačiji od onoga protiv kojega su skupljali potpise za referendum.

Jasno da to smatramo veleizdajom. Ovdje se sada u modelu B radi o prodaji za sva vremena. Mi smo od početka govorili da je koncesija prodaja na određeno vrijeme. Ovdje se radi o jednom modelu koji je gori iz razloga što se je ta prodaja većinska 51% u ovom trenutku, a kada prodate 51% posto neke imovine onda je to prodaja upravljanja od 100%, jer onaj tko ima 51% vlasništva upravlja 100% tim resursima. I ono što bi se dogodilo došli bi u opsnost da bi se ti takozvani investitori igrali cijenama., najavio je Mijat Stanić. Stanić je iznio i rješenja koja vide u Inicijativi...

Mi vidimo rješenje duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb kroz reprogram duga prvenstveno eventualno dijelom kroz obveznice. Imamo i slične modele u susjednim zemljama. Također ono što je potrebno je provesti restrukturiranje i promjeniti upravljanje.Stanić kaže da za svaki oblik koncesije pokreću referendum, a prihvatljiv je samo model C i poručio da politika mora maknuti prste od upravljanja jer je dokazala da ne zna, a potrebna je i javna kontrola.
 
 
Izvor: Republika.eu
Autor: Media Servis
FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Objavljeno: 7. 5. 2015.