Šest mjeseci ispunjenih aferama

U nepunih šest mjeseci na mjestu ministra zdravlja, Varga je uspio nanizati brojne afere. Prozivan je najprije zbog sukoba interesa, nakon što je otkriveno da je dodijelio 50.000 kuna udruzi CIMS koju je osnovao i godinama vodio. Zbog toga je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pokrenulo i proces protiv Varge.

Nije prošlo mnogo vremena, a mediji su otkrili da je Varga, unatoč strogoj zabrani Zorana Milanovića o PR suradnjama u javnom sektoru, u HZZO-u angažirao usluge jedne PR agencije. Vargino angažiranje PR agencije koštalo nas je 177 tisuća kuna.

Uslijedilo je otkriće da je HZZO, dok je bio pod Varginim vodstvom, trošio milijune poreznih obveznika na zadovoljavanje luksuznih prohtjeva. Uređenje sobe za sastanke od 50 kvadrata tako je koštalo gotovo milijun kuna, u jednom stanu HZZO-a plaćeno je 24.617 kuna za održavanje kupaonice, za tečajeve engleskog potrošeno je 148.740 kuna, odvjetničke usluge HZZO će platiti oko 700 tisuća kuna, iako zapošljavaju pravnike, za usluge održavanja i čišćenja ide 686 tisuća kuna.

> Otkrivamo: Siniša Varga sam sebe angažirao kao "vrhunskog stručnjaka" u bolnici dok je bio šef HZZO-a

 
 

Vargu je osobito razljutila afera koju je za Index razotkrila Nataša Škaričić, kada smo objavili da je angažirao samog sebe u bolnici za stalni mjesečni honorar, odnosno da je kao ravnatelj HZZO-a dao KB Dubrava odobrenje da ga stave na plaću. Iako je javnost zazivala njegovu ostavku, Varga je za sve okrivio medije, optuživši novinare koji pišu protiv njega da su korumpirani, zbog čega se kasnije morao ispričati.

> Ministarstvo zdravlja: Tužit ćemo sve koji prenesu Indexovu vijest o Vargi

Posljednja točka predstave ministra Varge, ona u kojoj ga je gledatelj RTL-a u nedjelju slikao na sjeveru Italije na skijanju, podigla je dosta medijske prašine zbog toga što je na zimovanje ministar otišao službenim automobilom.

Ovakav Vargin odnos prema službenom vozilu objašnjava i zbog čega se za servis njegovog Audija A6 izdvaja ogromna svota novca. U narednoj godini za servis Varginog službenog automobila u proračunu Ministarstva zdravlja predviđeno je čak 96 tisuća kuna, odnosno osam tisuća kuna mjesečno.

Unatoč tome što su iz Ministarstva zdravlja poručili kako je sve odrađeno po zakonu i kako u čitavoj priči nema ništa sporno, Varga je već u ponedjeljak u državni proračun uplatio 3.679,76 kuna, kako bi državi nadoknadio troškove svoje skijaške avanture u Italiji.

Uplata bez isprike

Varga se, unatoč izrazito negativnoj reakciji javnosti, nije ispričao, unatoč tome što je i sam Milanović upozorio kako smatra da je "ministar krivo procijenio gdje se nalazi granica".

Uzimajući u obzir niz gafova ministra zdravlja, kao i evidentni manjak društvene empatije, pitamo vas - treba li Siniša Varga dati ostavku?
 
 
Indexova anketa
 
Izvor: Index.hr
Piše: R.I.C.
Foto: RTL, FAH
Objavljeno: 16. 12. 2014.