Što je u ovom trenutku naša najveća šansa za izlazak iz gospodarske krize, kako građanima približiti znanje o učinkovitom upravljanju financijama i koliko im ono može biti od pomoći, samo su neka od pitanja na koja je odgovore ponudio direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović u sklopu intervjua na Večernji TV-u s glavnim urednikom Poslovnog dnevnika Vladimirom Niševićem.
Zdenko Adrović direktor je Hrvatske udruge banaka od 2015. a prethodno je 17 godina bio predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria d.d.. Prije toga, u Privrednoj banci Zagreb bio je izvršni potpredsjednik za riznicu i likvidnost, kao i direktor sektora investicijskog bankarstva te zamjenik predsjednika Uprave. Predsjednik je Nadzornog odbora Atlantic Grupe. Diplomirao je Ekonomiju na Fakultetu za vanjsku trgovinu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i magistrirao na području korporativnih financija, usavršavajući se tijekom dugogodišnje karijere u financijskoj industriji na sveučilištima u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Spasonosne mjere – banke omogućile odgodu plaćanja kredita u iznosu od oko 40 milijardi kuna Na samom početku intervjua otvorena je rasprava o utjecaju koronakrize na bankarski sektor u Hrvatskoj, pri čemu je Zdenko Adrović istaknuo kako je COVID-19 promijenio ovaj svijet u svim mogućim pogledima, pa tako i u bankarstvu. Objasnio je da su banke na samom početku pandemije u ožujku proaktivno komunicirale s Vladom Republike Hrvatske te najavile da su spremne omogućiti odgodu plaćanja kredita kako bi se osigurala dodatna likvidnost koja je u tom trenutku postojala u gospodarstvu. Naravno, dodaje Adrović, resorno Ministarstvo financija je uz čitav niz drugih mjera pristalo i na ovakav jedan moratorij i to je zapravo, kako se kasnije pokazalo, bila jedna od najvećih mjera pomoći našem gospodarstvu.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/koji-su-odgovori-na-probleme-gospodarstva-otkriva-nam-direktor-hub-a-zdenko-adrovic-1452207 - www.vecernji.hr