Oni su u dva tjedna, od 30. svibnja, prikupljali potpise za raspisivanje referenduma o dva pitanja: “Jeste li za to da 200.000 potpisa bude dovoljno za raspisivanje referenduma?” i “Jeste li za to da se potpisi mogu prikupljati na svim mjestima na kojima je dopušteno javno okupljanje građana?”.

- Naš je prvi cilj bio sačuvati referendum u Hrvatskoj od onih koji ne žele neposrednu demokraciju i koji ne žele da građani mogu na referendumu usprotiviti se štetnim političkim odlukama. Drugi naš cilj bio je olakšati referendum kako bi ubuduće bilo potrebno 200.000 potpisa za raspisivanje referenduma - istaknuo je koordinator inicijative Željko Stipić. Ocijenio je kako je u samo posljednja tri dana prikupljeno više od 100.000 potpisa te da je njihov ukupan broj uvelike premašio potrebnih 382.000.

Član te inicijative Mijat Stanić naglasio je kako će se u idućih mjesec dana svi ti potpisi “pročistiti” prije nego što na kraju budu predani i vlastima. “Nakon toga, vjerujem, neće puno potpisa biti odbijeno”, zaključio je Stanić.

Podsjetimo, svoja su referendumska pitanja objavili znatno prije zakonske obaveze, jer, kako su istaknuli na početku referenduma, žele dati priliku svima, a osobito ustavnim sucima, da se na vrijeme očituju ako nešto nije u redu s pitanjima. Ta su pitanja na njihovoj konferenciji za novinare prije 20-ak dana javno obrazložila i dva ustavnopravna stručnjaka.I.Bošnjak
 
 382 tisuće potpisa građana nužno je prikupiti za održavanje referenduma
 
VJERNICI PRIDONIJELI USPJEHU
 
- Dva tjedna prikupljali smo potpise u svim gradovima Hrvatske, na više tisuća mjesta, i sada, kada je sve gotovo, možemo reći da smo uspjeli - rekao je novinarima Željko Stipić. Spomenuo je i da su u subotu, na dan sv. Antuna Padovanskog, članovi inicijative prikupljali potpise u pet svetišta u Hrvatskoj te da su vjernici značajno pridonijeli uspjehu akcije. Kao one koji su im odmagali izdvojio je trgovačke centre, koji nisu dopustili postavljanje štandova, ali i vlast, koja ih je, kako je kazao Stipić, često zastrašivala.
 
 
Izvor: Glas Slavonije
Autor: I. Bošnjak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Objavljeno: 14. 6. 2015.