Kako je u petak priopćio Nezavisni cestarski sindikat (NCS), bili su prisiljeni prekinuti kolektivne pregovore u poduzeću za izgradnju, održavanje i zaštitu javnih cesta PZC Varaždin nakon što je u šestom krugu pregovora poslodavac inzistirao da temelj za pregovore postane novi prijedlog Kolektivnog ugovora. U njemu su, kako navode iz sindikata, bitno niža prava od onih u prijedlogu ugovora koji je pripremio NCS i koji je uoči pregovora sporazumno prihvaćen i potpisan od poslodavca i svih prisutnih sindikata.

"Taj nam je postupak Uprave pokazao da poslodavac ne pregovara u dobroj vjeri i da nema namjeru rješavati nagomilane probleme te nam nije preostalo drugo osim najaviti štrajk", istaknuto je u sindikalnom priopćenju u kojem se dodaje da su osnovne plaće radnika iznimno niske, a dodaci na plaću i druga materijalna prava neuređeni i spadaju u područje odluke poslodavca koji ih može, ali ne mora isplaćivati.

Predsjednik NCS-a Mijat Stanić u izjavi za Hinu je ocijenio da su "radnička prava u PZC-u na razini feudalnog društva, da poslodavac radi što hoće" da taj sindikat sad otvara pravu sindikalnu borbu da se to promijeni.

"U tom je poduzeću niz uhljeba koji su došli preko raznih političkih stranaka. Za radnike nema ništa, a s druge strane imamo razbacivanje i rastrošnost", ustvrdio je Stanić.

Predsjednik NCS-a je rekao i da su osigurali dva milijuna kuna za plaćanje svih troškova štrajka u prvih mjesec dana, što uključuje i plaće radnicima, a svi će oni dobiti i pravnu zaštitu. Ako se u tih mjesec dana ne ispregovara Kolektivni ugovor, osigurat će se novac za nastavak štrajka, najavio je Stanić te poručio da će ova borba biti "primjer drugima da se radnike više ne može iskorištavati".

Predsjednik Podružnice Nezavisnog cestarskog sindikata PZC Varaždin Damir Vrbančić za Hinu je izjavio da su čekali na novi kolektivni ugovor tri godine.

"Nismo uspjeli, Uprava nije prihvatila naše prijedloge i stekli su se svi uvjeti za štrajk, drugo nam ne preostaje", rekao je Vrbančić. Dodao je da, ako do štrajka doista dođe, radnici neće u potpunosti obustaviti rad.

"Ne smijemo ugroziti sudionike u prometu. Padne li snijeg, radit ćemo i čistiti prometnice. Možda malo sporije, ali ćemo čistiti", naglasio je Vrbančić.

Iz PZC-a su na priopćenje Nezavisnog cestarskog sindikata odgovorili da pregovaraju s tri reprezentativna sindikata koja djeluju u PZC-u te da je "u potpunosti neistinit navod da je uoči pregovora od poslodavca potpisan prijedlog kolektivnog ugovora koji je pripremio NCS".

"Niti jedan poslodavac neće, prije nego su kolektivni pregovori uopće i počeli, potpisivati prijedlog kolektivnog ugovora koji je podnesen od sindikata. Osim toga, za taj prijedlog KU podnesenog od NCS nije ni postojala suglasnost svih sindikata koji djeluju u društvu" navodi se u odgovoru iz PZC-a.

Dodaje se je Nezavisni sindikat cestarski sindikat samovoljno napustio posljednji održani sastanak i prekinuo pregovore jer se nije složio s prijedlogom kolektivnog ugovora koji je Upravi podnesen od preostala dva reprezentativna sindikata, a koji čine većinu, te da pregovori teku i dalje.

Na navod o iznimno niskim plaćama radnika i neuređenim materijalnim pravima iz PZC-a Varaždin navode da je prosječna plaća za razdoblje od siječnja do kolovoza ove godine iznosila je 6.098,07 kuna neto.

"Ovakva prosječna plaća je znatno veća od prosječne plaće u Varaždinskoj županiji, a osobito imajući u vidu strukturu zaposlenih radnika po stručnoj spremi.

U PZC VARAŽDIN više od 84,5 posto radnika je srednje ili niže stručne spreme" stoji u odgovoru predsjednika Uprave PZC-a Varaždina Saše Varge.