PRETUŽNA je priča djece čija je majka umrla od raka, a otac se odao alkoholu. Danas osmogodišnje blizanke i njihov 11-godišnji brat nekad su živjeli sretno u obiteljskoj kući u Zagrebu s roditeljima te bakom i djedom s majčine strane. Međutim, njihovo sretno odrastanje naglo je prekinuto smrću majke. Djevojčice su tad imale samo 2 godine, a brat 5. Ubrzo se otac s njima preselio u kuću svoje majke u Lepoglavu.

Kao da im samo po sebi nije teško pao gubitak majke te očevo teško nošenje sa situacijom, Sud u Varaždinu ih na prijedlog Centra za socijalnu skrb u Ivancu oduzima ocu te daje djevojčice na udomiteljstvo kod nepoznate osobe, a sve to pokraj bake i djeda u Zagrebu s kojima su nekad živjele i koji i sad žele da unuke žive s njima.

Općinski sud u Varaždinu - Stalna ispostava Ivanec i Centar za socijalnu skrb u Ivancu tako svjesno krše zahtjeve djevojčica koje su rekle da žele živjeti kod bake i djeda u Zagrebu. Pritom nisu uzeli u obzir mišljenja psihijatra, psihologa i socijalne radnice Centra za socijalnu skrb Susedgrad, koji su ustanovili da baka i djed kod kojih unuci ljeti i vikendima borave, odlično skrbe o njima. Ignorirali su i njihov zaključak da bi bilo dobro da djevojčice žive sa svojom obitelji (bakom i djedom) umjesto s udomiteljima koji su djevojčicama dotad nepoznati.

Djeca ostale bez majke potom oduzeta ocu

Cijela priča je počela nakon što je Centar za socijalnu skrb u Ivancu, kako ističu u zapisniku, 2011. zaprimio anonimnu prijavu protiv oca djece koji je nakon smrti supruge počeo konzumirati alkohol se te nije mogao adekvatno nositi sa situacijom u kojoj se našao.

CZSS u Ivancu je potom od 23.12.2011. naložio izvođenje mjera nadzora nad izvršavanjem roditeljske skrbi u razdoblju od godine dana. Tu je mjeru provodio Darko Stanko, djelatnik CZSS u Ivancu koji je svaka dva mjeseca dostavljao izvješće o radu. Međutim nisu postignuti pozitivni pomaci pa je nakon isteka mjera CZSS produžio provođenje mjere za još šest mjeseci.

Situacija se, kako stoji u izvješću CZSS Ivanec, samo dodatno pogoršala, a otac je sve više zanemarivao djecu pa mu Općinski sud u Varaždinu rješenjem od 4. veljače 2014. u Varaždinu oduzima djecu. Dječaka povjeravaju na udomiteljstvo tatinoj sestri u Varaždin, a djevojčice su dali u udomiteljsku obitelj u Varaždin.

Međutim, kako mjera dugo nije izvršena udomiteljska obitelj otkazuje smještaj te sud donosi novu odluku i djevojčice daje u udomiteljstvo Mariji K. iz Jurketinca kod koje borave od kraja kolovoza 2014. godine.

Iako su baka i djed iz Zagreba došli u Centar za socijalnu skrb u Ivancu i izjavili kako žele da djevojčice žive s njima, te podnijeli zahtjev Općinskom sudu u Varaždinu isti ih je Sud odbio, a sve temeljem predstavki CZSS u Ivancu koji je, kako sami navode, dobivao informacije o neprimjerenim oblicima ponašanja djeda.

Utvrđeno kako djeca nisu pretrpjela ikakvo nasilničko ponašanje

Unatoč tome što je Centar za socijalnu skrb u Zagrebu proveo nadzor nad bakom i djedom te razgovarao s djecom, sestrama i bratom te utvrdio da nema nikakvih zapreka da se djeca ne povjere baki i djedu u Zagreb, djevojčice i dalje borave u nepoznatoj obitelji pored živih bake i djeda koji su voljni i mogu brinuti o njima.

Djeca su također bila na pregledu kod psihijatra u Varaždinu te u Poliklinici za zaštitu djece i mladih u Zagrebu i svi su ustanovili kako nema naznaka nikakvog nasilnog ili bilo kakvog lošeg ponašanja od strane djeda prema svojim unucima.

Index je u posjedu dokumenata koji to i dokazuju.

Djevojčice izjavile da žele živjeti kod bake i djeda

Tako u zapisniku Centra za socijalnu skrb Zagreb (podružnica Susedgrad) stoji kako su baka i djed (imena poznata redakciji) opet 25. kolovoza 2014. u njihovom centru u Susedgradu izjavili kako bi željeli da unuke žive s njima ako ne mogu živjeti s ocem, a isto su izjavili i u CZSS Ivanec još u veljači iste godine.

Prema rezultatima psihologijske obrade koje je provela psihologinja Nataša Akik pri Centru za socijalnu skrb Zagreb (podružnica Susedgrad) nad supružnicima (a na zahtjev Centra za socijalnu skrb u Ivancu) nema zapreke da djeca žive s bakom i djedom u Zagrebu.

"Opservacijom ponašanja djece i interakcijom s bakom i djedom vidljiva je pozitivna privrženost. Djeca se u obitelji bake i djeda ponašaju slobodno, imaju dobar odnos s ukućanima i svoj prostor za igru. Prema rezultatima psihologijske obrade nema zapreke da djeca borave u obitelji s bakom i djedom", stoji u nalazu kojeg potpisuje profesorica psihologije Nataša Akik.

U razgovoru s psihologinjom djevojčice su rekle kako im je lijepo kod bake i djeda te da bi im bilo u redu tu i dalje boraviti. Njihov brat rekao je da živi kod tete u Varaždinu i da mu je lijepo te da bi volio da njegove sestre žive kod bake i djeda u Zagrebu, a ne u udomiteljskoj obitelji.

Izvidi socijalne radnice: Djed i baka iskazuju primjerenu motivaciju za skrb o unukama

Socijalna radnica Andrea Generalić koja je zajedno s prof. psihologije Natašom Akik otišla u izvid kuće obitelji bake i djeda gdje njihovi unuci ljeti i vikendima borave donijela je zaključak da se temeljem provedenih razgovora s obitelji može reći da djed i baka iskazuju primjerenu motivaciju da nastave skrbiti o maloljetnim unukama te da obitelj posjeduje osnovne kapacitete za brigu i skrb o njima.

Psihologinja Nataša Akik razgovarala je i s djevojčicama koje su joj rekle da im je lijepo kod bake i djeda i da bi htjele živjeti s njima u Zagrebu, a ne u Lepoglavi kod druge bake gdje stalno moraju hraniti životinje i voditi brigu o njima te da tate nikad nema doma.

Ističu kako im je lijepo biti u Zagrebu, a ne na selu i negirale su ikakvo neprimjereno ponašanje od strane djeda. Istaknule su kako baka i djed nikad ne viču na njih nego da se s njima igraju, uvijek ih vode i na more gdje su i bile netom prije nego su ih Sud i CZSS Ivanec smjestili kod nepoznatih ljudi.

Djevojčicama onemogućeni stabilni uvjeti koje im preporučuje Poliklinika za zaštitu djece

Nalaz Poliklinike za zaštitu djece i mladih također nije utvrdio nikakva neprimjerena ili nasilnička ponašanja od strane djeda prema unucima. Također preporučuju žurno osiguravanje što stabilnijih uvjeta odrastanja za djecu.

Međutim, ono što se djevojčicama dogodilo ne garantira nikakve stabilne uvjete. Izdvajanje iz obitelji i slanje u nepoznatu udomiteljsku obitelj djevojčicama ne osigurava stabilnu okolinu.

Ujak djevojčica Tomislav Jajčinović zgrožen je ponašanjem i postupcima CZSS u Ivancu te Općinskog suda u Varaždinu, Stalna ispostava u Ivancu za koje tvrdi da su napravili niz propusta.

"CZSS Ivanec je zatražio psihijatarsko vještačenje nad djevojčicama te mojim roditeljima i to je obavljeno još u srpnju 2014. Međutim nama nisu dostavili zapisnike s vještačenja tako da nismo znali kakva su. Tek kad sam se žalio Ministarstvu socijalne politike i mladih i kad im je ono naredilo da nam ustupe dokumentacije o zapisnicima s vještačenjima tek su nam tad 18. listopada 2014. to omogućili. Sva vještačenja su bila pozitivna i išla u korist mojih roditelja pa ih nisu htjeli proslijediti Općinskom sudu u Varaždinu nego je to učinio odvjetnik mojih roditelja", kazao je Tomislav Jajčinović za Index.

Dodaje kako je odvjetnik to proslijedio Općinskom sudu da uđe u predmet, no da sutkinja Nataša Sever od tada također ništa nije htjela poduzeti da se djeca daju na skrb baki i djedu.

Ujak: Očekujem da CZSS u Ivancu odgovara zbog nesavjesnog obavljanja djelatnosti

"Tek je sad 6. veljače sazvala ročište jer je ocu djeteta isticala mjera o oduzimanju djece. No ništa nije odlučila već je zakazala novo ročište za 11. ožujka 2015. i zatražila da tad ona ispita djecu i moje roditelje unatoč tome što već sve psihijatarske nalaze ima. Znači da su moje nećakinje do daljnjeg kod udomitelja umjesto s bakom i djedom", ogorčen je ujak djevojčica, za kojeg su one same rekle psihijatrici da ih svaki drugi dan zove i brine o njima.

Ističe kako je CZSS Ivanec prekršio niz zakona u ovom slučaju. Kao što je već naveo CZSS nije njegovim roditeljima niti njihovom odvjetniku dopustio uvid u cjelokupnu dokumentaciju i time prekršio Zakon o odvjetništvu, članak 14 kao i pravo na pristup informacijama.

Zatim kaže nisu uključili njegove roditelje u postupak o udomljavanju sestara i brata iako su oni kontaktirali Centar za socijalnu skrb Ivanec i time prekršili Konvenciju o pravima djeteta, Zakon o udomiteljstvu te prava njegovim roditelja prema Ustavu RH, članak 14. i članak 26.

"Nisu ni obavijestili ni dostavili dokumentaciju nadležnom sudu o novonastaloj situaciji iako je sud to od njih službeno zatražio. Pod dokumentacijom se smatra mišljenje Dječje pravobraniteljice, mišljenje psihijatrice gospođe Turković iz Varaždina, a koje je vezano za djevojčice kao i procjenu i mišljenje koje je napravio Centar za socijalnu skrb Susedgrad, Zagreb. Tim postupkom je prekršen članak 16 i 19., Zakona o državnim službenicima, Obiteljski zakon kao i Ustav RH članak 14 i 26.

Pitam se i na koji način je udomitelj Marija K. iz Jurketinca dobila dozvolu za udomiteljstvo kada navedeni stambeni objekt prema Pravilniku o stambenim, socijalnim i drugim uvjetima za obavljanje udomiteljstva, ne ispunjava uvjete iz članka 2, odnosno nema ogradu na balkonu.

Također očekujem da će odgovorne osobe iz Centara za socijalnu skrb u Ivancu odgovarati zbog nesavjesnog obavljanja djelatnosti budući da su se ponijeli suprotno raznim zakonima", rekao je Tomislav Jajčinović.
 

Kuća u koju su udomljene djevojčice; Foto: Index

 

Ministarstvo: Opravdano smo proveli nadzor nad CZSS u Ivancu

Index je očitovanje na slučaj zatražio i od CZSS u Ivancu te Ministarstva socijalne politike i mladih, no stigli su nam samo šturi odgovori.

"Vezano uz Vaše upite o poduzetim radnjama od strane Centra za socijalnu skrb Ivanec u zaštiti dobrobiti djece, izvješćujemo Vas sljedeće. Radi stjecanja potpunog uvida u zakonitost rada i postupanja te svrhovitost poduzetih mjera, Ministarstvo socijalne politike i mladih procijenilo je da je u Centru za socijalnu skrb Ivanec opravdano provesti upravni nadzor, te je isti proveden u razdoblju od 20. do 24. siječnja 2015. godine. U tijeku je izrada izvješća o obavljenom upravnom nadzoru s prikazom utvrđenog stanja i mjera s kojima će se upoznati Centar za socijalnu skrb Ivanec", stoji u odgovoru iz Kabineta ministrice Milanke Opačić.

Ravnateljica CZSS u Ivancu: Postupali u najboljem interesu djece

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Ivancu Jasenka Friščić izjavila je kako nije u mogućnosti dati odgovore pozivajući se na čuvanje profesionalne tajne i zaštite integriteta njihovih korisnika.

"U postupcima obiteljsko pravne zaštite uvijek se mora raditi timski, pri čemu usko surađuju i socijalni radnik, psiholog i pravnik, pa tako i u konkretnom slučaju. Svi mi koji radimo na tako važnoj temi u svojem postupanju vezani smo nizom zakonskih odredbi, da svoj rad obavljamo u skladu s njima te u skladu s profesionalnim i etičkim pravilima profesije. Jedna od važnih zakonskih i etičkih odredbi zahtjeva od nas čuvanje profesionalne tajne te zaštitu privatnosti i integriteta svojih korisnika, a što nas stavlja u podređeni položaj u odnosu na medije. To dovodi do toga da nismo u mogućnosti govoriti o svim okolnostima koje su povezane s konkretnim postupanjem. Ono što ću navesti je da smo se u konkretnom slučaju vodili najboljim interesima djece", istaknula je Friščić.

Na kraju nas je upozorila da objavljivanjem informacija vezanih uz status djece ugrožavamo njihovu dobrobit i kršimo Konvencije o pravima djeteta.

Ako to znači iznošenje istine o radu institucija koje su djevojčicama oduzelo pravo na sretno djetinjstvo s bakom i djedom te ih umjesto toga poslale u nepoznatu udomiteljsku obitelj, onda ih sa zadovoljstvom i kršimo.
 
 
Izvor: Index.hr
Piše: Martina Pauček Šljivak
Foto: Shutterstock, Indeks
Objavljeno: 17. 2. 2015.