ZAGREB - Hrvatska se nalazi na 61. mjestu od 174 zemlj4 svijeta po indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2014. godinu, objavljeno je u srijedu.

Hrvatska je u ovogodišnjem rangiranju osvojila 48 bodova (od maksimalnih 100), što je identičan rezultat lanjskom, ali je za dva boda veći nego prije dvije godine. Ocjene se kreću od 0 bodova, što bi bila potpuna korupcija, do 100 bodova, što bi značilo da u zemlji nema korupcije. Hrvatska ovom ocjenom dijeli 61. mjesto s Ganom u istraživanju koje ove godine obuhvaća ukupno 174 zemlje.

Po regionalnoj podjeli Hrvatska je svrstana u zemlje EU-a i zapadne Europe i manje je korumpirana samo od Bugarske, Grčke, Italije i Rumunjske.

Gledajući susjedne zemlje, Slovenija je 39. u svijetu (58 bodova), Mađarska 47. (54 boda), a korumpiranije su Crna Gora koja je 76. (45 bodova), Srbija 78. (41 bod) i BiH koja je osamdeseta s 39 bodova.

Indeks percepcije korupcije (IPK) je istraživanje koje stvara rang listu zemalja prema ocjeni o raširenosti korupcije u njima, tj. do koje se mjere percipira da su tijela javne vlasti korumpirana. Taj je indeks najrašireniji pokazatelj percepcije korupcije u svijetu.

Indeks određene države ukazuje na to kolika je razina percepcije korupcije u javnom sektoru na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja zemlju za koju se percipira kao visoko korumpirana, dok se onu ocijenjenu sa 100 percipira kao zemlji očišćenu od korupcije.

Godinama ne idemo naprijed

Najbolje su ocijenjene Danska (92 boda), Novi Zeland (91) i Finska (89), a najlošije Somalija (8), Sjeverna Koreja (8) i Sudan (11). Indeks percepcije korupcije Transparency Internationala je najopsežnije svjetsko ispitivanje percepcije korupcije, provodi se od 1995., a ove godine obuhvaća 174 zemlje, jednu manje nego lani. Rezultati Indeksa percepcije korupcije sastavljeni su na temelju ukupno 12 ispitivanja koja je provelo 11 nezavisnih ustanova, a ispitanici su bili poslovni ljudi i analitičari.

Hrvatska je bila obuhvaćena s ukupno devet istraživanja, uz raspon ocjena od 31 do 66. Pri ocjenjivanju Hrvatske korištena su istraživanja koja su proveli Economist Intelligence Unit, nevladina udruga Freedom House, Global Insight (bivši Svjetski centar za istraživanje tržišta - World Market Research Centre) , Zaklade Bertelsman (istraživanja Bertelsman Transformation Index i Bertelsman Sustanaible Governance Indicators) , Institute for Management of Development, Svjetski gospodarski forum i World Justice Project.

Indeksom percepcije korupcije ocjenjuju se sve razine rada tijela javne vlasti. Kod većine istraživanja ocjenjuje se koliko sam pravni okvir u nekoj zemlji onemogućava korupciju, a kod nekih se uzima u obzir i koliko su pregledni i transparentni u tijelima javne vlasti.

Jedan od osnivača Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović kazao je kako rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazuju da se Hrvatska već godinama ne uspijeva maknuti prema naprijed, što pokazuje da nije dovoljno samo unaprijediti propise već ih treba i primjenjivati. "Tijekom procesa pristupanja Europskoj uniji doneseno je puno zakona koji se vrlo provode u praksi – možda je najbolji primjer Zakon o pravu na pristup informacijama", ocijenio je Petrović.

Predsjednica Transparency Internationala Hrvatska Davorka Budimir i dopredsjednik udruge Don Markušić o rezultatima istraživanja govorit će na konferenciji za novinare u srijedu u 10 sati.
 
 
Izvor: Novi list
Autor: HINA
Ilustracija / Foto Arhiv NL
Objavljeno: 3. 12. 2014.