Hrvatskim potrošačima osnovni kriterij kod izbora hrane je cijena, potom njena sigurnost, a tek na šestom mjestu je podrijetlo, prenosi u utorak konzultantska tvrtka Smarter u priopćenju o istraživanju stavova europskih potrošača koje je tijekom prosinca 2020. objavila Europska komisija.

To je istraživanje pokazalo da je kod 54 posto hrvatskih ispitanika cijena najvažniji kriterij za kupovinu hrane, a Hrvatska se nalazi u grupi od 17 europskih zemalja čiji potrošači taj čimbenik smatraju jednim od tri najvažnija.

 

Od deset ponuđenih kriterija kod izbora hrane za hrvatske potrošače, tek je na šestom mjestu podrijetlo hrane - odakle ona dolazi, jer se za njega opredijelio svaki treći ispitanik u Hrvatskoj (32 posto).

- Hrvatski prerađivači, ali i politika, moraju shvatiti da, bez obzira na kvalitetu hrane, ona mora biti proizvedena i po konkurentnim cijenama, barem tako dugo dok je cijena primarni faktor kod odabira hrane hrvatskog potrošača - poručuju iz Smartera u analizi rezultata istraživanja.