Dok su u većini ostalih država EU realne plaće rasle od 2007. do 2015. godine, u RH su u tom razdoblju pale 2,5%.

Po gospodarskom rastu trenutačno najuspješnije nove članice, Poljska i Bugarska, taj su rast postigle uz snažno povećanje minimalne i prosječne plaće.

Čulo se to na raspravi "Snažan sindikalni pokret za dostojanstvo rada – Kako do većih plaća i kvalitetnijih radnih mjesta za sve radnike?", koju su u povodu 10. godišnjice obilježavanja Svjetskog dana dostojanstvenog rada organizirale sindikalne središnjice SSSH i NHS.


Hrvatska hitno treba povećanje svih plaća

– Hrvatska hitno treba povećanje svih plaća, uključujući minimalnu, smanjenje fleksibilnosti sustava rada uključujući i nestandardne oblike zapošljavanja i rada, treba više stalnih i sigurnih poslova, jačanje i omasovljenje sindikalnog pokreta i veću opredijeljenost za kolektivno pregovaranje – rekao je Krešimir Sever (NHS).

 Mladen Novosel (SSSH) istaknuo je da su za to nužni solidarnost i zajedništvo svih radnika i sindikata! – U ostvarivanju toga cilja moramo, i hoćemo, koristiti sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju, od pregovora za stolom, do akcija u tvornicama, tvrtkama i na ulicama.
 
 
 
Izvor: Večernji.hr
Autor Romana Kovačević Barišić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Objavljeno: 11. 10. 2017.
Poveznica na izvor