U rujnu 2009. godine izbila je afera "Bojenje tunela", a optužnica protiv bivšeg predsjednika Uprave HAC-a Jurice Prskala, član Uprave Marija Lovrinčevića, direktora Sektora za građenje Gorana Legca, glavnog inženjera poslovne jedinice Željka Kandžije te direktora "Skladgradnje" Slavena Žužula i njegove tvrtke kao izvođača radova ni nakon sedam godina i pet mjeseci još nije postala pravomoćna.

Nakon sedmogodišnje istrage u kojoj su neki akteri bili i u istražnom zatvoru, tužiteljstvo je iznos štete koju su navodno napravili optuženi smanjio s 22 milijuna kuna na 17 milijuna i 700 tisuća kuna, provedena su tri financijska vještačenja u predmetu i svi su očekivali finiš ovog slučaja kada je u lipnju prošle godine podignuta optužnica ŽDO-a Zagreb protiv ove petorice i jednog pravnog subjekta - "Skladgradnje". No osam mjeseci ta optužnica nikako da postane pravomoćna, a novi udarac DORH-u je uputilo Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, koje je prekjučer tu optužnicu vratilo na doradu Tužiteljstvu.

Optužno vijeće sada traži od zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva da precizira koga je i kako poticao Slaven Žužul te u zahtjevu izričito zahtjeva da se trebaju navesti i konkretni dokazi na kojima se takve optužbe temelje. Optužno vijeće također traži i da se nedvojbeno utvrdi kolika je vrijednost izvedenih radova premazivanja bojom cijevi tunela Sv. Rok i Mala Kapela, koje je obavila "Skladgradnja".

U spisu do sada postoje tri vještačenja. Jedno vještačenje je pokazalo da postoji znatna šteta, drugo - da štete nema, da bi treće vještačenje koje je zatražilo samo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokazalo da se posao bojanja tunela odvijao po apsolutno tržišnim uvjetima i da štete nema.

Zagrebački odvjetnik Krešimir Vilajtović,koji zastupa Slavena Žužula u ovom predmetu, smatra da je sama istraga trajala dugo i da su nakon sedam godina istraživanja ugrožena prava ne samo njegovog klijenta nego i svih optuženih.

- Nakon tako provedene istrage podignuta je optužnica od ŽDO-a Zagreb, koja je rezultat kombinacije netočnih i neutemeljenih pretpostavki koje nemaju svoju potvrdu u rezultatima provedenog istražnog postupka, jasno je da dokazi ili činjenice koje upućuju na počinjenje kaznenog djela od strane Slavena Žužula, a u konačnici i drugih suokrivljenika ne postoje. Cjelokupni predmetni javnonabavni postupak jest proveden sukladno zakonu, što proizlazi i iz mišljenja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva od 4. svibnja 2009., u kojem se izričito navodi. Ishod ovog postupka, ako do nastavka uopće i dođe, bojim se, past će na teret hrvatskih poreznih obveznika, kao i nemali broj drugih kaznenih predmeta. Ne mogu se oteti dojmu da u ovom predmetu ŽDO Zagreb pokušava opravdati osmogodišnju blokadu novca "Skladgradnje" d.o.o. u iznosu od 22.000.000,00 kn, te teret odgovornosti prebaciti na sud - konstatira Vilajtović.
 
 
Izvor: Slobodna Dalmacija
Piše: Marko Didić
Foto: Jure Mišković / Hanza media
Objavljeno: 2. 3. 2017.
Poveznica na izvor