Zadovoljan sam, inicijalne ponude su konkurentne, što znači da omogućuju pregovaranja o istima o visini cijene i vremenu trajanja koncesije. Ne mogu govoriti o iznosu koncesije, ali postoji jedan selekcijski iznos gdje su potencijalni ponuditelji morali dokazati da raspoloažu sa početnim iznosom s vrlo čvrstim garancijama kako bi oni mogli ući u drugi krug. Taj iznos nema veze s konačnom ponudom. Ova ponuda je samo selekcijska, naglasio je Hajdaš Dončić.

Završna ponuda može biti splet visine ponude i trajanja koncesija, a u konačnici mi ćemo odrediti kolika je visina koncesije. Za završni dio koncesijskog ugovora ponuđači će samo na jednu crtu napisati cijene. Nadam se da ćemo to saznati do ljeta iduće godine, uvjeren je.

Za moguću odluku Ustavnog suda koja može zaustaviti cijeli proces rekao je da je legalist i da će poštovati odluku. No ona će ugroziti hrvatsku poziciju kao zemlje koja je pogodna za strana ulaganja, smatra ministar.

Ako referendum uspije, a monetizacija propadne to znači da ćemoumjesto 4 milijarde eura vratiti8 milijardi eura. Moguće jekako će se preispitati dizanje trošarine da se pomogne vraćanje tih kredita, akompenzacijska mjera bit će privatizacija HAC ONC-a, kazao je Hajdaš Dončić.

Trenutačni dug HAC-a je 4,3 milljarde eura bez kamata, a prihodi od cestarina su1,9 milijardi kunate prihodi iz trošarina kreću se od 1,4 milijarde kuna pa do današnjih 700 milijuna kuna. Deplasirane su priče da se HAC može refinancirati reorganizacijom tvrtke. Tvrtka je reorganizirana, HAC i ARZ su spojeni u operatera HAC ONC-a koji će morati biti privatiziran ako monetizacija ne uspije, još jednom je naglasio što nas čeka.

Je li zadovoljan svojim resorom nakon tri godine ove Vlade doznajte u videoprilogu u kojem možete pogledati cijeli intervju s ministrom kojeg je vodila novinarka HRT-a Silvana Skočajić. -Pogledajte na izvorniku.
 
 
Izvor: HRT.hr
Autor: HRT.hr
Foto: Screenshot HRT.hr
Objavljeno: 14. 12. 2014.