U kalendarski usporedivom vikendu prošle godine zabilježen je promet od 841.690 vozila, a naplaćena cestarina u iznosu od 47,4 milijuna kuna, tako da je u odnosu na isti vikend prošle godine broj vozila manji za 31 posto, dok je iznos naplaćene cestarine manji za 34 posto.

"U kontekstu usporedbe podataka s prošlom godinom, koja je bila rekordna po svim turističkim parametrima, teško je dobiti pravi uvid u stanje prometa i naplaćene cestarine u uvjetima epidemije koja značajno utječe na dolazak stranih turista. Upravo iz navedenog razloga rade se analize podataka u odnosu na prethodni tjedan ove godine", stoji u priopćenju HAC-a.

 

Ukupno povećanje prometa u odnosu na tjedan ranije iznosi 4,7 posto, dok je naplaćena cestarina veća za 8,2 posto. Najveće povećanje odnosi se na prvu skupinu vozila i to uz 6 posto povećanja prometa i 11,7 posto povećanja naplaćene cestarine.

Najznačajnije povećanje prometa i naplaćene cestarine zabilježeno je na autocesti A1 Zagreb - Split - Ploče gdje je promet veći za 9,9 posto, a naplaćena cestarina za 16 posto u prihodu. U ovom povećanju značaju ulogu ima I. skupina vozila gdje se bilježi povećanje od 11 posto u prometu i 18,3 posto u naplaćenoj cestarini.