Iako će se točan postotak znati sljedeći tjedan kad zakon ide u javnu raspravu, a u Vladinim koordinacijama se razgovaralo o paketu dionica od dva do sedam posto, naši sugovornici ističu da zasad najbolje argumente imaju oni koji se zalažu za dodjelu tri posto dionica Braniteljskom fondu.

No, s obzirom na predizbornu godinu i ne baš najsjajnije odnose sa šefovima braniteljskih udruga nije isključeno da Vlada donese političku odluku kojom će taj postotak na kraju povećati na sedam posto, piše Novi list.

Već odavno članovi upravnog odbora Braniteljskog fonda tražili su da Vlada ponovno počne dodjeljivati dionice Braniteljskom fondu jer njegova imovina se polako topi kako branitelji prodaju svoje udjele. Krajem prošle godine svoje je udjele u tom fondu još uvijek »čuvalo« oko 250 tisuća branitelja, što znači da se polovica ipak odlučila na prodaju, s time da je vrijednost njihovih udjela preko 60 posto jer su očito prodavali oni s većim udjelima.

Josip Klemm, član upravnog odbora Fonda kaže da mu je teško komentirati Vladine namjere prije nego što vidi prijedlog, ali ističe da će prije bilo kakvog očitovanja razgovarati s braniteljima koji rade u HAC-u i sa šefom sindikata Mijatom Stanićem, kako bi doznao njihov stav, jer ne želi da bilo koja odluka bude kamen spoticanja među braniteljima i radnicima HAC-a. Uz to Klemm podsjeća da je Vlada u slučaju privatizacije Croatia osiguranja propustila braniteljima dodijeliti sedam posto dionica te tvrtke.

HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik saborskog odbora za ratne veterane Josip