Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade potvrdio je da je zbog toga ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac dobila poziv povjerenice za regionalnu politiku EK-a Corine Cretu za 7. lipnja.

 

- Iz europskog proračuna dobit ćemo 357 milijuna eura, čime će se ovaj projekt u tri faze implementirati između 2017. i 2021. godine. Riječ je o strateškom projektu ne samo za Dubrovačko-neretvansku županiju i njezin južni dio, nego za cijelu RH i u kontekstu naših priprema za ispunjavanje kriterija za ulazak u šengenski prostor - izjavio je premijer.

 

Zaključio je kako se nakon niza godina govorenja o ovome projektu došlo u fazu da su sredstava osigurana kako iz proračuna RH tako i snažnim sredstvima iz EU proračuna. Vlada je na sjednici u veljači, naime, donijela odluku o financiranju projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom”, koji uključuje i izgradnju Pelješkog mosta, vrijednog 430,2 milijuna eura, odnosno 3,2 milijarde kuna.

 

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila strategiju Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku do kraja 2020. godine, do kada EBRD planira u Hrvatsku ulagati 200 do 300 milijuna eura godišnje, ponajviše u projekte privatnog sektora. Predstavljajući strategiju ministar financija Zdravko Marić istaknuo je njezine tri glavne smjernice – potpora konkurentnosti privatnog sektora, produbljivanje financijskog tržišta radi lakšeg financiranja manjih poduzetnika te promicanje boljeg poslovanja javnih poduzeća. Strategiju bi 7. lipnja trebao odobriti i odbor direktora EBRD-a, što je preduvjet za njezinu primjenu i kreditiranje.

Eduard SOUDIL/H

 

 

Obnova mostova na granici

 

Usvojene su i izmjene Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između vlada Hrvatske i Mađarske o korištenju, održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na zajedničkoj državnoj granici. Tim sporazumom bit će regulirano pitanje korištenja, održavanja i rekonstrukcije četiri osnovna granična mosta koji se nalaze na državnoj granici obje države i u zajedničkom su vlasništvu, između ostalog i mostovi preko Drave između Terezinog Polja i Barča te mostu između Donjeg Miholjca i Dravasabolča.

 

 

 

Izvor: Glas Slavonije

Autor: Eduard Soudil/H

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Objavljeno: 1. 6. 2017.

Poveznica na izvor