'Hrvatski laburisti u nizu pokušaja upozoravali su da je nužno promijeniti slijed radnji prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma. I dalje čvrsto stojimo na stajalištu da Ustavni sud, i prije početka prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma, mora odlučiti o ustavnosti samog referendumskog pitanja na zahtjev Organizacijskog odbora. Ovo pitanje nužno je urediti na ovaj način upravo zbog građana koji daju svoje potpise i silnog truda kojeg svaka građanska inicijativa mora uložiti kako bi zadovoljila rigoroznim uvjetima propisanim našim zakonima, a to je da se prikupi 10 posto potpisa birača u RH u 14 dana. Nakon što su Organizacijski odbor i više od pola milijuna hrvatskih građana zatražili raspisivanje referenduma o donošenju zakona kojim bi se zabranilo izdvajanje pratećih djelatnosti iz javnih službi, Ustavni sud svojom je odlukom spriječio raspisivanje referenduma odlučivši da pitanje nije u skladu s Ustavom i time osujetio napore brojnih građana koji su podržali ovu inicijativu', stoji u priopćenju Hrvatskih laburista.
 
Napominju da se iz obrazloženja Ustavnog suda o neustavnosti referenduma o outsourcingu može zaključiti da referendume svrstavaju u rang zabave za narod lišavajući ga izvorne snage koju mu daje Ustav.

O toj će se temi danas očitovati i predstavnici 17 hrvatskih sindikata. Na konferenciji će govoriti koordinator inicijative za raspisivanje toga referenduma i predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić, predsjednik Velikoga vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, pravnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić, docent na Pravnome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu