Zagreb, 30. svibnja 2018.

                        HRVATSKE AUTOCESTE d.o.o.
                        Boris Huzjan – predsjednik uprave
                        Darko Bubalo – predstojnik ureda uprave
                   
                   
Predmet: Opća uredba o zaštiti osobnih podataka


Poštovani,

dana 25. svibnja 2018. godine stupila je na snagu Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (dalje: Uredba) kojom se regulira prikupljanje osobnih podataka građana Europske unije, a time i Republike Hrvatske.

U Hrvatskim autocestama, osim podataka koji su nužni za kadrovsku službu, prikupljaju se i podaci za koje po Uredbi treba postojati izričita privola svakog radnika. Kako vam je poznato, podaci o radnicima se prikupljaju putem videonadzora u naplatnim kućicama, prostorijama za brojanje novca, na ulazima u tehničke jedinice održavanja, na ulazu u upravnu zgradu itd.

Uredba jasno i nedvosmisleno zabranjuje takvo prikupljanje podataka ukoliko radnik nije dao privolu za to isto prikupljanje („privola” ispitanika znači svako dobrovoljno, posebno, informirano i nedvosmisleno izražavanje želja ispitanika kojim on izjavom ili jasnom potvrdnom radnjom daje pristanak za obradu osobnih podataka koji se na njega odnose), a čl. 7. Uredbe regulirao je uvjete privole. U Hrvatskim autocestama radnici su dali privolu 2013. godine na obradu osobnih podataka u svom ugovoru o radu, takva primjena privole nije dopuštena te su nužne hitne promjene.

Zahtijevamo da se, dok se ne prikupe dragovoljne privole svih radnika, sustav videonadzora u društvu ugasi, da se formiraju privole svakog radnika ponaosob, da se svi ugovori radnika u kojim stoji odredba da dopuštaju prikupljanje podataka putem videonadzora promijene.

Očekujemo žuran odgovor o poduzetim radnjama za navedeno.

S poštovanjem,

Anđelko Kasunić
predsjednik Podružnice