Naša firma je u stopostotnom vlasništvu države, ali su je vladajući političari odlučili privatizirati i mi se opravdano bojimo za svoja radna mjesta zbog toliko puta viđene sprege kapitala i politike, odnosno privatizacije po hrvatskom modelu koja se obično odvija tako da se umanji temeljni kapital, a time i vrijednost firme, što dovodi do konstantnog nizanja gubitaka i konačno do prodaje po svaku cijenu, tj. do pogodovanja privatnom kapitalu.
Radnici Lipovice ne žele biti dio nastavka tog trenda. Da, mi još uvijek radimo i plaća je redovita, ali strahujemo da se to može preko noći promijeniti.

Zašto?

Posljednjih nekoliko godina Lipovica konstantno gomila gubitke pod vodstvom aktualne uprave, i to usprkos činjenici da imamo tradiciju, brend i zainteresiranost kupaca za naš proizvod, a tu prvenstveno mislimo na radijator koji nam je osnovna proizvodnja, usprkos činjenici da je od 2009. broj zaposlenih smanjen za 70 radnika, i usprkos tome što je preostalim zaposlenicima plaća smanjena 15% te su ukinuta i ostala materijalna prava (božićnica, regres te putni troškovi). Pristali smo na sve to s ciljem kako bi se spasila radna mjesta, a samim time i tvornica o čijem opstanku ne ovisimo samo mi i naše obitelji, nego ima i širi regionalni značaj, pogotovo kada uzmemo u obzir da se nalazimo u Sisačko-moslavačkoj županiji u kojoj je već toliko poduzeća propalo tokom ili nakon privatizacije.
Proizvodnja radijatora i ostalog tlačnog lijeva zahtjevan je i fizički težak posao. Radi se na visokim temperaturama i u okruženju zasićenom aluminijskom prašinom. I unatoč svemu, u regiji su otvorene dvije ljevaonice tlačnog lijeva koje su krenule od nule, preuzele dobar dio posla koji smo mi odrađivali u Lipovici, i one uspijevaju poslovati, a mi sa 40 godina iskustva ne možemo. Gdje su tu stručnjaci?
Program restrukturiranja je osmišljen i proveden s ciljem očuvanja radnih mjesta, a samim time i firme. Gomilanje gubitaka i otpuštanje radnika su očiti pokazatelji da taj program nije donio nikakve rezultate pa ostaje samo traženje spasa u privatizaciji da se pokrije i prikrije neuspjeh kadrova i onih koji su ih imenovali, a znamo da se upravo programom restrukturiranja velika važnost pridavala kadrovima koji će iznijeti restrukturiranje. Podvukavši crtu nakon isteka perioda restrukturiranja pitamo Vladu RH – kakva je to stručnost? Pogotovo ako se sjetimo da je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio pred kamerama da nesposobne uprave neće tolerirati.

Uočene nepravilnosti na koje ukazuje Radničko vijeće i sindikat ne uzimaju se u obzir ili se zanemaruju. Drastično se smanjuje kvaliteta radijatora čime se narušava godinama stjecano povjerenje naših kupaca. Neobjašnjiv manjak u skladištu gotovih proizvoda, naprimjer 65000 članaka radijatora kao da se nikoga ne tiče. U trenutku kada smo opterećeni teškom financijskom situacijom i kada se novom sistematizacijom nanovo opterećuje radnika s još više posla za istu plaću, odnosno umanjuje se vrijednost njegovog rada, uprava preko Nadzornog odbora traži i dobiva povećanje svoje plaće, isplaćuje putne troškove podobnima, kupuje skupo vozilo, represivno djeluje prema radnicima, itd.
Apeliramo i ovim putem na Vladu RH da poduzme korake i da se uvaži 95%-tna zainteresiranost i podrška radnika Lipovice da im se višegodišnja odricanja od materijalnih prava pretvore u 25% dionica poduzeća kako bi radnici i formalno mogli utjecati na politiku firme i imati mogućnost sprečavanja korupcijskih radnji koje štete Lipovici.

Lipovici d.o.o. treba uprava koja će zajedno sa svim radnicima Lipovice transparentno i dobronamjerno raditi na spašavanju poduzeća i izlasku iz krize. Bilo bi poželjno da se radnci Lipovice konzultiraju u procesu postavljanja nove uprave.

Ponavljamo, Lipovica može opstati, ima sve preduvjete da posluje jako dobro, osim ako ju se ne želi namjerno uništiti.

Zabrinjava i činjenica da unatoč učestalom upozoravanju sindikalne središnjice EKN-a na događanje u Lipovici i na značaj iste, nismo dobili adekvatnu pomoć koja bi vjerojatno ubrzala rješenje naših problema.
Stoga šaljemo ovaj proglas u nadi da će ga putem medija vidjeti šira javnost, a još više da će ga vidjeti vladajući političari i poduzeti nešto dok još nije prekasno za Lipovicu – ili dok se mi radnici ne odlučimo za druge oblike borbe za svoja prava.
Također, ovim putem pozivamo na udruživanje i sve druge firme u državnom ili većinskom državnom vlasništvu sa sličnim ili istim problemima kako bismo spriječili ili onemogućili ovakve radnje. Sve smo zajedno gradili, ne dopustimo da se time okoriste pojedinci.

Pravo na rad i na život od svoga rada imaju svi.
Pravo na život od tuđega rada nema nitko.

Prilog: Dopis EKN sindikata

Radnici Lipovice d.o.o.
Lipovečka 22
44317 Popovača
 
 
Izvor: radnička-fronta.org
Objavljeno: 18. 8. 2015.