Pijenje kave na poslu jedan je od neobičnijih povoda za izvanredni otkaz, ali upravo je ovom mjerom Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) kaznila jednu svoju zaposlenicu, koja je ujedno i sindikalna povjerenica.

Kako navodi Danica.hr, još jedan razlog za otkaz je i što je spomenuta zaposlenica svoju karticu za identifikaciju posudila kolegici.

Snimljena 20 puta

Kažnjena zaposlenica je i šefica jednog od odjela u AKD-u u kojemu je radila 30 godina, a kamere su je snimile kako “najmanje 20 puta” pije kavu i ostale napitke “u prostoriji gdje je to zabranjeno”.

“Radnica je ipak, unatoč izričitoj zabrani, redovito u prostor pogona unosila kavu, a jednom i hranu, što je utvrđeno čak 20 puta. Utvrđeno je i da je povrijedila stroge odredbe o korištenju ID kartice jer je njenu karticu koristila druga radnica”, poručio je AKD na sudskoj raspravi ističući kako je upozorenje o zabrani istaknuto na ulazu u pogon.

Sve je završilo na sudu jer je Sindikat grafičke djelatnosti odbio dati suglasnost na otkaz.

“Riječ je o radnici koja sada već 30 godina radi u AKD-u, pa je već i samim time u najmanju ruku ljudski i korektno, i s aspekta poštivanja dostojanstva radnika, omogućiti joj iznošenje obrane, što nije bio slučaj”, objasnio je sindikat svoje protivljenje otkazu.

Sindikat protiv otkaza

U svojoj obrani zaposlenica je navela kako su uobičajene prostorije za kratke odmore bile zatvorene zbog COVID mjera, pa tvrdi da su radnici u povećanoj mjeri pili kavu u pogonu.

Također, u obrani je rekla da je konzumiranje kave i hrane za radnim stolom uobičajena praksa u svim radnim sredinama, a AKD se proziva zbog neupoznavanja radnika na propisani način, zbog čega je zabrana bila formalna, ali ne i efektna.

Tako nijednim aktom, poručuje se u obrani, nije zabranjeno unošenje kave i toplim napicima, a podsjećaju da se u ovoj slučaju nije riječ o ispijanju alkoholnih i nedopuštenih pića na poslu, već o kavi.

“Zašto je onda AKD postavio automat s takvim pićima ako postoji zabrana i zašto godinama gleda radnike kako konzumiraju pića iz aparata koje je sam tamo postavio?”, upitala je obrana navodeći i da radnica koja se kažnjava izvanrednim otkazom nije jedina koja to radi.

“Mnogi radnici, njih nekoliko desetaka, svakodnevno unose i piju kavu u pogonu”, poručio je Sindikat grafičara.

AKD: Ukinuta ‘pušiona’ nije opravdanje

Što se tiče identifikacijske kartice, sindikat je naveo da isto vrijedi i za tu optužbu navodeći kako je njenom uporabom kolegici omogućen prolazak tamo gdje inače smije proći, a ne tamo gdje inače ne smije, pa se ne radi o “osobito teškoj povredi radnog odnosa”.

“AKD ima više od 350 kamera, sva vrata se otvaraju karticom ili otiskom zjenice, a voditelj sigurnosti ima mogućnosti da utvrdi da li je došlo do bilo kakvog kršenja propisa. Isti je utvrdio od strane svjedokinje kršenje korištenja identifikacijske isprave koju je dala na korištenje drugoj osobi”, navodi državna tvrtka uz napomenu kako su prekršene “sigurnosne mjere korištenja identifikacijske isprave za prolazak kroz određene razine sigurnosne zone”. Iz tvtrke dodaju i da ukidanje “pušione” zbog koronavirusa ne daje pravo radnicima da samoinicijativo unose hranu i pića u taj prostor.

AKD je tužio i Sindikat, a sud je državnoj tvrtki nepravomoćnom presudom odlučio omogućivanje otkaza zaposlenici.

“Sud je u postupku radi nedopuštenosti otkaza vezan presudom iz postupka nadomještanja suglasnosti jedino u pogledu činjenice da je nadomještanje suglasnosti stvorilo pretpostavku da je poslodavac uopće mogao otkazati radniku, a ne i da je otkaz opravdan. Poslodavac će u postupku otkazivanja ugovora o radu morati dokazati da su ostvareni razlozi za otkaz, a tako i okolnost da li je tužitelj bio u obvezi pozvati radnicu na iznošenje obrane”, rekli su na sudu navodeći kako presuda ne znači i da je otkaz opravdan.

Sindikat ima pravo žalbe, a do dolaska pravomoćnosti, radnica će nastaviti raditi u AKD-u.