Uprava Hrvatskih autocesta poništila je natječaj za gradnju dionice autoceste na koridoru 5C od mosta Drava do Belog Manastira jer postoji rizik da radovi do kraja 2016. neće biti završeni te bi bio probijen rok za povlačenje novca iz fondova EU. Procijenjena vrijednost radova na toj dionici je 311 milijuna kuna plus PDV, a HAC je za to planirao povući sredstva iz Operativnog programa 2007.-2013., za što je rok kraj 2016.

Predsjednik uprave HAC-a Davor Mihovilić kazao je da je natječaj bio raspisan 3. travnja ove godine, ali da su potencijalni izvođači radova slali mnogo upita o dodatnim pojašnjenjima za natječajnu dokumentaciju, zbog čega su u HAC-u na kraju morali promijeniti dokumentaciju i tako produljiti rok za zaključenje natječaja.

– Troškove gradnje izvan zadanog roka morao bi snositi HAC – objasnio je Mihovilić. HAC inače planira gradnju te dionice financirati sa 67 posto sredstava iz fondova EU. No u HAC-u nisu odustali od gradnje te dionice duge 18 kilometara, nego je sad planiraju kandidirati za sredstava iz Operativnog programa 2014.-2020., a tim sredstvima imaju namjeru financirati i gradnju još pet kilometara autoceste prema mađarskoj granici. Dionica Beli Manastir – Osijek je zbog malog prometa preprojektirana iz punog profila autoceste u cestu s jednim kolnikom.

>>Uzbuna u HAC-u: Šahtove premjestite na sredinu kolnika!

 
 
Izvor: Večernji.hr
Autor: Josip Bohutinski
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Objavljeno: 14. 5. 2015.