HRVATSKE AUTOCESTE ODRŽAVANJE I NAPLATA CESTARINE d.o.o.
Koturaška 43 Uprava
Slavica Grđan - predsjednica uprave 
Marija Cvrlje - članica Uprave 
Krešimir Kvaternik - član uprave 
Ivica Križanić - dir. Sektor za održavanje 

Predmet: 
Dežurstva
- dežurstvo kod kuće u zimskoj službi

Poštovani,

kako nam se bliži zimska služba a samim time i potreba dežurstava kod kuće operativnih radnika i rukovoditelja, iznenađuje nas činjenica da je izdan nalog ili radna uputa da će radnici biti dežurni ali bez prava na naknadu za dežurstvo.

Operativno nije moguće odraditi zimsku službu bez dežurstava mehaničara (automehaničara, bravara, autoelektričara), vozača (kojih u pojedinim TJO nedostaje pa se nadomještaju na način da se u dežurstvo raspoređuje vozač koji je slobodan drugi dan iz noćne) organizatora-koordinatora zimske službe u TJO (poslovođa, voditelj pravca i voditelj TJO), na višoj razini koordinatori pravaca, šef operative koji zajedno čine stožer zimske službe i jamac su da će zimska biti odrađena sukladno Zakonu o javnim cestama i Operativnom planu.

U dosadašnjoj praksi svi oni su bili dežurni (mehaničari i vozači stalno po predviđenom rasporedu a poslovođa, voditelj pravca i voditelj TJO su se izmjenjivali svaki deset dana, isto tako i šefovi pravaca svako nadležan za svoju domenu poslova.

Kolektivni ugovor čl.40 određuje

"(.1) Poslodavac može odrediti radniku, zaposlenom s opisom poslova radnog mjesta operativne naravi, pripravnost poziva kući (dežurstvo) kao mjeru kojom se otklanja rizik predvidive štete za Poslodavca.

(2) Vrijeme provedeno u pripravnosti (kod kuće) ne smatra se radnim vremenom, a radnik za vrijeme u pripravnosti ima pravo na naknadu utvrđenu ovim Ugovorom.

(3) Za vrijeme dežurstva radnik ne mora biti prisutan u radnim prostorima Poslodavca, ali mora biti dostupan i po pozivu dužan je odazvati se tom pozivu i u određeno vrijeme i na određeno mjesto doći na posao, radi faktičnog obavljanja hitnih poslova. Za vrijeme pasivnog dežurstva radnik je dužan pridržavati se internih akata poslodavca.

(4) Dežurstvo na dane tjednog odmora i blagdana ne može trajati manje od 24 sata, osim u slučajevima radnih mjesta u Vatrogasnoj operativi.

(5) Poslodavac mora obavijestiti radnika o rasporedu ili promjeni dežurstva najmanje 4 (četiri) dana unaprijed, osim u slučaju hitne potrebe za zamjenom drugog radnika.

(6) Dežurstvo opisano u ovom članku određuje se isključivo prema rasporedu koji odobrava čelnik ustrojstvene jedinice (npr. direktor sektora ili šef samostalnog odjela).

(7) U slučaju poziva radnika iz pasivnog dežurstva na rad radi obavljanja neodgodivih poslova ili neodgodive zamjene radnika, radniku će tako ostvareni sati biti plaćeni kao prekovremeni rad."

i člankom 69.st.3

"Radniku koji dežura kod kuće za svakih 10 efektivnih sati provedenih u dežurstvu uvećat će se broj sati za taj mjesec za 1 sat radnog vremena provedenog u normalnim uvjetima rada."

Iz navedenog neosporno proizlazi da svi radnici koji su rasporedom o dežurstvu raspoređeni u dežurstvo moraju biti na raspolaganju poslodavcu radi obavljanja poslova koji bi mogli nanijeti štetu poslodavcu i korisnicima autocesta ali isto tako mora im se nadoknaditi njihova raspoloživost poslodavcu.

Molimo Vas stoga da sve radnike koji su operativnim planom predviđeni da dežuraju rasporedite i adekvatno obračunate njihov rad sukladno kolektivnom ugovoru i ostalim važećim propisima. Za sve radnike koji budu raspoređeni u dežurstvo a isto im se ne evidentira i ne plati biti ćemo prisiljeni tražiti naplatu putem pozitivnih zakonskih propisa na za to predviđenim institucijama. Također napominjem da matrijalna prava radnika sukladno ZOR-u ne zastrijevaju 5(pet) godina te bi ovako nanesena šteta poslodavcu mogla biti naplaćena i u razdoblju od 5(pet) godina.

S poštovanjem

Nezavisni cestarski sindikat
Podružnica Hrvatske autoceste
Anđelko Kasunić, predsjednik podružnice