Izvjesno je da će Odbor formulirati i Saboru uputiti zahtjev za slanje referendumskog pitanja na ocjenu Ustavnom sudu, kazao nam je predsjednik Odbora Peđa Grbin. Na istoj sjednici može se očekivati i rasprava o izmjenama izbornoga zakona.

Prošloga četvrtka Vlada je na sjedinci prihvatila Izvješće Ministarstva uprave koje je, kako se uobičajilo, bilo zaduženo za provjeru prikupljenih potpisa. Nakon što je zaključeno da je prikupljeno dovoljno pravovaljanih potpisa za raspisivanje referenduma procedura je ponovno vraćena u Sabor.

Referendumska inicijativa "Ne damo naše autoceste" okuplja više sindikata, u ovom slučaju predvođenih Nezavisnim cestarskim sindikatom, i nevladinih organizacija, na čelu s udrugom "Pravo na grad". U listopadu su prikupljali potpise za raspisivanje referenduma kojim bi se zabranilo davanje javnih cesta u koncesiju čime namjeravaju spriječiti davanje autocesta u koncesiju, odnosno popularno rečeno monetizaciju. kako namjerava Vlada. Prije dva tjedna Ustavni je sud odbacio prijedlog referendumske inicijative koja je tražila donošenje privremene mjere, odnosno zabrane Vladi i resornom ministarstvu da donose odluke o davanju autocesta u koncesiju dok se ne održi referendum. O ustavnosti pitanja Ustavni sud odlučuje u roku od 30 dana što znači da referendum, u slučaju da je pitanje ustavno, može biti rapisan sredinom ožujka. (T. P)
 
 
Izvor: Novi list tiskano izdanje
Autor: T.P.
Foto: D. Jelinek
Objavljeno: 27. 1. 2015.