Nezavisni cestarski sindikat u petak je najavio štrajk za 14. siječnja na autocesti Zagreb-Macelj jer poslodavac Egis -Road Operation Croatia, koji za koncesijsko društvo Autocesta Zagreb – Macelj (AZM) obavlja poslove redovnog održavanja, namjerava smanjiti materijalna prava radnika kroz kolektivni ugovor za 10 posto tj. oko dva milijuna kuna godišnje

Ministar prometa priopćilo je u petak da ne želi komentirati tijek pregovora Nezavisnog cestarskog sindikata s poslodavcem Egis - Road Operation Croatia, koji za koncesijsko društvo Autocesta Zagreb - Macelj obavljaju poslove redovnog održavanja autoceste, a ministar prometa pozvao je obje pregovaračke strane da sjednu za stol i postignu dogovor vezano uz novi kolektivni ugovor.

Nezavisni cestarski sindikat u petak je najavio štrajk za 14. siječnja na autocesti Zagreb-Macelj jer poslodavac Egis -Road Operation Croatia, koji za koncesijsko društvo Autocesta Zagreb – Macelj (AZM) obavlja poslove redovnog održavanja, namjerava smanjiti materijalna prava radnika kroz kolektivni ugovor za 10 posto tj. oko dva milijuna kuna godišnje. Sindikat tvrdi da je francusko poduzeće EGIS pristalo na niže cijene održavanja cesta te da je izvlačila novac iz poduzeća kroz tvrtke kćeri,  a da sada preko radnika želi nadoknaditi te gubitke.

U priopćenju u povodu najave štrajka, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ističe da je upoznato s najavom sindikalnog prosvjeda i s razlozima koje predstavnici Nezavisnog cestarskog sindikata navode.

"Svjesni činjenice da su radnici tvrtke Egis - Road Operation Croatia, koji za koncesijsko društvo Autocesta Zagreb - Macelj obavljaju poslove redovnog održavanja autocestovnih dionica, ministar Oleg Butković, u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kao resorno odgovornog tijela, neupitno uvažava legitimno pravo radnika da javnim prosvjedom iskažu svoj stav, ali istovremeno poziva obje  pregovaračke strane da sjednu za stol i postignu dogovor vezano uz novi Kolektivni ugovor, uvažavajući zahtjeve poslodavca i prava radnika".

U priopćenju se također kaže da "resorno Ministarstvo ne može komentirati trenutni tijek pregovora, niti je to moguće s obzirom na poziciju Uprave tvrtke, ispred i u ime koje s predstavnicima radničkoga kolektiva, odnosno sa Sindikatom, pregovara za to ovlaštena stručna pregovaračka skupina".
 
 
 
Izvor: Dalmacija News
Autor: Hina
Objavljeno: 23. 12. 2016.
Poveznica na izvor