Ostat će prazne kamene kuće, zapušteni dvori, borovina će požderati i ono malo polja što se sad obrađuju, a rajske vale koristit će samo za jednu stvar - izazivanje zavisti na društvenim mrežama. Kao, ja sam tu bio, a vi se rastapajte na zagrebačkom asfaltu. Onda ga ovi ostali šalju u ćaćinu i materinu, kao, blago ti se... I to je cijela svrha otoka iz hrvatske perspektive. Prije nego ih počnemo rasprodavati bjelosvjetskim bogatim lapanima. Jer, eto, na njima i tako nitko ne živi.

Ako ste osuđeni na vikendaštvo, ajme vam se. Naplaćat ćete se trajektnih karata toliko da vam se malo mira u socijalističkoj vikendici-bloketari nimalo ne isplati. Pokušate li doputovati dostojanstveno, u automobilu, samo jednom vožnjom do najbližeg škoja možete pokriti cjelomjesečno gorivo! Ne vjerujete, pogledajte cjenik...

Bijeli monopolist

Ali evo spasa iz Jadrolinije - bijelom monopolistu u otočnom prijevozu, kadiji koji vozi skupo i sporo, a pravo na žalbu nemaš - u skladu sa svjetskim gibanjima uveli su “2GO karticu” koja služi za “jednostavnije i brže putovanje”, pa i jeftinije, svojevrsni otočni ENC. Uplatiš na njega pineze i samo te očitaju na rampi. U skladu s lijepim običajima najavljen je i popust. I dobili smo ga - od cijelih pet posto!

U isto vrijeme, popust koji od HAC-a za vožnju autocestama dobijemo na ENC iznosi - 21,74 posto! Obje su tvrtke državne, pa bi naivac očekivao da i popularni popust bude barem približno jednak. Ali nećeš majci, ne da se Jadrolinija. Ne da popust kao što ne ubacuje u višu brzinu, pa su svi trajekti blokirani na puzećih 10 milja. Što bi prevedeno u cestovne udaljenosti značilo da do osam kilometara udaljenog otoka s manovrom u portu putuješ ravno uru vrimena! A stariji boduli se sjećaju kako su šezdesetih godina prošlog stoljeća stari vapori dimili i 14, 15 milja na sat! Pa koga ovi zafrkaju?!

- Taj Jadrolinijin 2GO nema nikakvog smisla s tako smiješnim i uvredljivim popustom od pet posto! To je još jedan očiti znak diskriminacije ne samo bodula, nego i hrvatskih građana, posebno onih koji putuju svakog tjedna do otoka, a nisu prijavljeni tamo. Pitam dalje; zbog čega ne bi svi hrvatski građani redovito obilazili otoke, pa golema većina ih nikad nije ni bila tamo, a kunemo se da su oni naše najveće blago! Držim da je popust na trajektne vožnje trebalo izjednačiti s onim na autocestama, makar za naše građane - kaže Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora iz Zadra, udruge koja je odluku Ministarstva prometa i Jadrolinije o ukidanju mogućnosti da boduli mogu besplatno putovati s otoka na otok i prema kojoj mogu samo jednom dnevno do kopna, dala na Ustavni sud kao diskriminirajuću.

- Jadrolinija vječno plače da nema novca i da je u gubicima, a prema nedavno iznesenim podacima, samo u ljetnoj sezoni zarade toliko da bi se svi hrvatski građani ostatak godine mogli voziti - besplatno! Znate li da u skandinavskim zemljama postoje trajektne linije, primjerice na deset linija tri koje su besplatne, a brodovi su označeni žutom bojom. Linijski prijevoz tek je prva karika u lancu borbe za opstanak stanovnika na našim otocima, a već na toj prvoj stepenici vlast je pala - navodi Barić.

Kako se hrvatska vlast brine o otocima najbolje se očitava na popisu stanovništva, prema zadnjem na 67 naseljenih otoka, od kojih ih je 47 naseljeno tijekom cijele godine, živi samo 124.955 stanovnika, među njima tek 22.232 mladih do 19 godina, a više od 50 posto starijih je od 60 godina... Je li vam sad jasnije? Zagreb nije ni trznuo na saznanje da su grčki otoci oslobođeni PDV-a. To uopće nije luda ideja, za početak. Otočana i otočnih tvrtki tako je malo da se u proračunu ne bi ni osjetilo da fali njihov 25-postotni harač.
 
Damir Šarac
 
Rođo, šalji mi paket na škoj
 
A možete li vjerovati ovo: sve što vidite na otocima i tržnicama naših otoka skuplje je za 30 posto nego na kopnu! Iz očaja otočani-urođenici su se dosjetili ovoga; rodbina im s kopna poštom šalje spizu i ostale potrepštine u paketima! Jer je paket do deset kilograma kad se šalje poštom dvadesetak kuna, preko Tiska je još i jeftinije, petnaestak kuna. A put trajektom do trgovine na kopnu za “neprijavljene” ne izlazi ispod stotinu kuna. Pa kontajte, ili još bolje, stojte doma.
 
 
Izvor: Slobodna Dalmacija
Autor: Damir Šarac
Foto:
Objavljeno: 19. 7. 2015.