Time svaki zaposleni građanin mora imati račun u banci, što bankama kroz naplatu raznih naknada koje proizlaze iz tog prisilnog poslovnog odnosa, osigurava stotine milijuna kuna prihoda.

Banke posljednjih godina imaju pad kamatnih prihoda, što pokušavaju nadoknaditi prihodima od raznih naknada i provizija, te im je neto prihod po toj osnovi u 2013. godini iznosio gotovo 3 milijarde kuna. Naravno ne odnosi se cijeli iznos na naknade građanima, ali kada uzmemo u obzir 1,5 milijuna zaposlenih u Hrvatskoj, sasvim sigurno je novac koji banke "prisilno" naplate - ogroman.

Udruga Potrošač: Građani moraju imati pravo izbora

Ovaj problem prepoznali su i u udruzi "Potrošač" koja smatra da je propisom o primanju plaće na račun u banci ugroženo pravo na mogućnost izbora, koje potrošači moraju imati.

"Drago nam je da se napokon spominje ova problematika na koju smo i prije upozoravali i smatramo da je sa istim ugrožen izbor potrošača tj. građana RH. Jasno nam je da RH je financirana i kreditirana od strane banaka (čije su matice banke iz stranih država) , ali ne podržavamo pogodovanje bankama od strane Države na uštrb građana, posebno kada se radi o dodatnoj zaradi , kao što su naplata vođenja tekućeg računa i naplata paketa po računu i razne druge naknade koje proizlaze iz samog otvaranja računa u banci na što je građanin prisiljen samom činjenicom da ostvaruje primanja radi podmirenja osnovnih životnih potreba, a koju ostvaruje temeljem svoga rada. Potrošač nema alternativu tj. izbor, što je jedno od temeljnih načela zaštite potrošača", kaže Igor Vujović iz udruge Potrošač.

Vujović smatra da bi građanima trebalo omogućiti izbor načina isplate plaće, a dok se ta obveza ne ukine trebalo bi razmisliti o uvrštenju banaka u sustav pružatelja javnih usluga.

"Smatramo da se isplata plaća radniku može izvršiti na više načina prema izboru potrošača, a ne uvjetovanjem otvaranja računa u banci u svrhu kontrole protuzakonitih radnji. Najbitnije je da su sve zakonske obveze podmirene (bruto II, bruto I, tzv. davanja na plaću), a isplatu neta mora se dati potrošaču na izbor (gotovina uz isplatnicu, putem bankovnog računa... ) to je njegovo pravo kao radnika, a i kao građanina potrošača. Čovjekova najveća vrijednost je njegovo zdravlje, a odmah nakon toga je rad te da za isti bude adekvatno i pošteno plaćen na način koji on izabere. Također kako je bankarska usluga vezano za obvezu otvaranja računa radi primitka plaće još uvijek obvezna , trebalo bi razmisliti o uvrštenju banaka u sustav pružatelja javnih usluga", kaže Vujović.
 
 
Izvor: Index.hr
Piše: M. Repecki
Foto: Shutterstock
Objavljeno: 9. 7. 2015.