Mirovinci razočarani

Dakle, iako prihvatljiviji, Milanović i prije odluke Ustavnog suda odustaje od monetizacije, što navodi na pretpostavku, kažu upućeni, da je dobio informacije kako monetizacija ionako ne bi prošla od suda. Sada je jasno, a isto je potvrdio i premijer, da Vlada kreće u inicijalnu javnu ponudu (IPO) 51 posto dionica HAC ONC-a, društva za upravljanje autocestama, koje će ponuditi mirovinskim fondovima i građanima. Mirovinski fondovi su razočarani odustajanjem od monetizacije, ali, kažu, imat će interes i za kupnju dionica HAC-ONC-a. Kroz monetizaciju bi postojala veća pravna zaštita, ali kupnjom dionica HAC ONC-a će odmah znati koliko su na dobitku ili ne, jer će dionica biti na burzi. No odustajanje svakako nije korektno prema stranim partnerima koji su dali ponude, a koji bi sada mogli zbog odustajanja podnijeti tužbu.

Prema procjenama već su u pripremama utrošili ne manje od dva milijuna eura. Krajem prošle godine tri neobvezujuće ponude predali su investicijska banka Goldman Sachs s tri domaća mirovinska fonda, jedan fond je s australskim Macquarie grupom, a treći je austrijski Strabag. Kretanje, pa odustajanje od projekta, postala je praksa, a nikako nije ni dobar signal za sve ostale potencijalne ulagače, kažu naši sugovornici. Sindikalac Mijat Stanić kazao je da, unatoč objavi premijera, ne odustaje od referenduma te i dalje traži izmjenu zakona kojim se izgrađene autoceste neće moći davati u koncesiju za javne usluge.

Prikupit će se 1,2 mlrd. kn

Prije IPO HAC-ONC-a, prethodila bi likvidacija društva ARZ čija bi zaduženja preuzeo HAC, a HAC-ONC-u bi se predala prava upravljanja autocestama. Procjene su da bi se kroz IPO moglo prikupiti oko 1,2 milijarde eura, čime bi se pokrili krediti ARZ-a. Kreditno zaduženje HAC-a od tri milijarde eura dijelom bi se vraćalo iz trošarine za gorivo i dividende koju bi država dobila od HAC-ONC-a, ali dio postojećih obveza morao bi se refinancirati. No, IPO ne može biti gotov u mandatu ove vlade.
 

>>Mijat Stanić: Nećemo odustati od referenduma

 
Političari o odustajanju od monetizacije
 
Branko Hrg, HSS
Dobar potez iako nije iskren. Monetizacija nije bila dobar projekt i nadam se da će ministar Hajdaš Dončić održati svoje obećanje. Rekao je da će dati ostavku ako se odustane od monetizacije.
 
Ivan Šuker, HDZ
Predizborna kampanja očito je počela, odustaje se od poreza na nekretnine, monetizacije... Ključno je pitanje tko će vratiti 1,6 milijardi kuna koje su HAC-u uzete u protekle dvije godine.
 
Mirela Holy, ORaH
Vlada uopće nema koncept toga što treba napraviti s ključnim poduzećima u Hrvatskoj i, umjesto da krene u ozbiljno restrukturiranje, izmišlja različite modele pa odustane.
 
Petar Baranović, Reformisti
Građanima treba ponuditi dionice. Bez plasmana dionica ili monetizacije državni proračun u idućim godinama neće moći uredno servisirati obveze vezane za autoceste.
 
Zlatko Tušak, Laburisti
Monetizacija nije dobro rješenje i dobra je ta odluka, ali je li nam sve to trebalo jer je izgubljeno vrijeme. Ovo je predizborni potez, a mi smo tražili da se govori argumentima, o isplativosti.
 
Josip Salapić, HDSSB
Nekoliko mjeseci prije izbora ovakav potez nema veze s razumom. Koliko se novca potrošilo u prikupljanje potpisa za referendum, tko pravi od građana budale? Vrijeme je za prijevremene izbore.
 
 
Izvor: Večernji.hr
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Objavljeno: 14. 3. 2015.