Zdravko Livaković bivši državni tajnik u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture iz vremena dok ga je vodio Božidar Kalmeta, ispitan je jučer u istrazi što ju protiv njega vodi austrijsko tužiteljstvo. Riječ je o optužbama za izvlačenje gotovo 14 milijuna kuna preko Strabaga i to u dogovoru s tadašnjim direktorom te austrijske tvrtke u Hrvatskoj Georgom M. Gablerom.


Kako je izvlačen novac iz HAC-a

Ova istraga pokrenuta je u Austriji nedugo nakon što je hrvatsko tužiteljstvo započelo rasvjetljavati izvlačenje novca iz HAC-a, za što su u međuvremenu, u lipnju prošle godine, optuženi i Kalmeta i Livaković, te Milivoj Mikulić, tadašnji Kalmetin pomoćnik i član Uprave HAC-a. Zajedno s njima na optuženičkoj klupi naći će se i bivši član uprave HAC-a Josip Sapunar, Stjepko Boban, bivši predsjednik uprave Hrvatskih cesta, Igor Premilovac, vlasnik tvrtke Remorker International, Damir Kezele i Ivan Berket iz Viadukta, Miroslav Bunić osnivač Zagorje Tehnobetona, Sandro Vukelić, voditelj gradnje luke Gaženica, Jurica Prskalo, bivši predsjednik uprave HAC-a, Marijo Lovrinčević, član uprave HAC-a i Petar Pećina, vlasnik je poduzeća Imolinee i jedan od najvećih dioničara Viadukta. Sumnja se da su 2005. do kraja 2010. godine izvukli gotovo 30 milijuna kuna iz HAC-a.

Temelj za postupak protiv njih, kao i onaj što se vodi u Austriji iskaz je Josipa Sapunara. On je osim o modusu izvlačenja novca iz HAC-a, od kojeg je dio navodno završio i u rukama Božidara Kalmete, spominjao i ulogu Strabaga u tim malverzacijama. Nakon toga istraga u hrvatskoj je proširena zbog sumnji da su direktori Strabaga platili mito kako bi dobili posao u Luci Gaženica. Sumnja se da se radilo o pola milijuna eura mita što ih je Strabag i isplatio.