"Stari problem ovog društva – afere ostaju afere, sudskih epiloga nemamo. To je najgore za mentalno zdravlje naroda jer se postavlja pitanje jesu li to onda samo političke afere, jesu li to samo unutarpolički obračuni, ili se tu doista radi o vladavini prava? Dobijemo stanje u kojem radite što god želite kad ste političar. Možete krasti, ako vas čak i uhvate bit će nekakva aferica, malo će vas vući po medijima i nakon toga završava cijela priča. Sankcije adekvatne nema i zadovoljštine za narod koji plaća cijeli taj karneval", kazao je Munir Podumljak u još jednom TV komentaru Slavonske Televizije u kojem je istaknuo neka od najznačajnih događanja u prošloj godini, koju su svakako obilježile i brojne, već pomalo zaboravljene afere, kao što je primjerice slučaj Šegon.

Osvrnuo se Podumljak i na prošlogodišnje uhićenje gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, za koje je kazao kako je iznenađenje, ali i na početku vrijedan potez organa kazenog progona.

"No, vidimo da postoji tendencija da nakon velike pompe interes splasne i da mi danas ni ne znamo za što se njega konkretno sumnjiči. Cijeli taj postupak se polako, ali sigurno pretvara u jednu karikaturu", istaknuo je Podumljak.

Za razliku od Bandića koji tek očekuje sudski epilog, prošle godine donesena je nepravomoćna presuda u slučaju Fimi media u kojem su se Ivo Sanader, HDZ i ostali optuženici teretili za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz javnih tvrtki.

Osim Sanadera i ostalih optuženika, osuđen je i HDZ koji je, kako uz ostalo stoji u presudi, novcem koji je izvučen iz državnih firmi plaćao i naknade određenim "podobnim" članovima. Novac koji je izvučen iz Fimi-medije koristio se za plaćanje honorara pjevačima, za kupnju BMW-a, za kupnju udjela u Osječkoj televiziji i Hrvatskom listu. 28 privatnih poduzeća tvrtki Nevenke Jurak isplatilo je više od sedam milijuna kuna za nepostojeće poslove.

Komentirajući ovu nepravomoćnu presudu, Podumljak je kazao kako je ono što nitko ne postavlja kao pitanje je li itko od tih koji su se okoristili na kraju cijelim tim postupkom vratio taj novac. Kazao je i da su ugovori nastali u navedenim poslovima i sa navedenim tvrtkama trebali biti proglašeni ništetnim, a kapital koji je ušao u određena poduzeća na taj način, pogotovo kad ulazi u medije i one koji se bave medijima, morao biti vraćen, odnosno ugovori proglašeni ništetnim, te da su na određeni način trebali biti sankcionirani svi koji su sudjelovali u tome, a sada ostaje šteta da je platimo svi mi.

Komentirao je Podumljak i slučaj Perković za koji je kazao kako mu mediji nisu posvetili dovoljno pozornosti.

"Ono što smo propustili je otvoriti pitanja koja nas muče, otvoriti probleme i suočiti se s tom prošlošću na pravi način i izvući ono najbolje iz tog postupka, a to bi bila istina o tome što se događalo, kako se događalo, tko je to odobravao i za čije interese, jer sve dok se to ne raščisti do najsitnijeg detalja uvijek će postojati mogućnost ideološke manipulacije tim događajima, i građani će biti skloni povjerovati teorijama zavjere kojima se danas može osvojiti dobar dio glasova", kazao je Podumljak.

A je li se dolaskom Dinka Cvitana na mjesto državnog odvjetnika prošle godine nešto promjenilo? Podumljak kaže kako baš i nije.

"Kad dođemo do velikih predmeta, onda se očekuju određeni signali politike, koga, kada i kako dovesti pred lice pravde. Bez političkog amenovanja nema kaznenog progona na visokoj razini, i to je ono što nas muči i što nas je koštalo stanja u kojem smo danas".

Komentirao je Podumljak i ubojstva novinara u Parizu.

"Ono što se dogodilo je jedan od najtragičnijih incidenata i najbrutalniji napad na jednu profesiju u moderoj Europi od kraja 2. svjetskog raga. Toj profesiji poslana je poruka da ne može raditi svoj posao u toj slobodnoj Europi, da postoje oni koji su spremni protiv riječi, zvuka, slike boriti se oružjem, bombama, metcima i da u ovom trenutku postoje oni koji bi htjeli ugasiti tu profesiju i spriječiti istinu da dođe do naroda".

Za godinu dana Hrvatske u Europskoj uniji Podumljak je kazao kako je Europa samo prilika, a ne dobrotvorna ustanova.

"Mi nismo bili spremni, i danas plaćamo cijenu toga. Europsko tržište nam ne donosi nikakvu korist jer nitko naše tržište nije pripremio za europsko, nitko našu administaraciju nije pripremio kako se nositi s novom vrstom europskih fondova. I nitko naše političare nije pripremio da budu proaktivni u cijelom tom procesu u odnosu s tijelima Europske unije. Za nas je u ovom trenutku financijski često veći gubitak nego dobitak, a za to je najmanje kriva Europska unija, nego mi sami, odnosno političko vodstvo, i to ne samo ove, nego svih vlada do sada!"

Govoreći o ekonomskom stanju u Hrvatskoj Podumljak je kazao kako je naša proračunska potrošnja na razini srednjeg vijeka.

"Mi se nismo kao država, društvo uklopili u moderne trendove. Mi nemamo nikakve analize. Troši se ad hoc po principu emocija i političkih potreba. Ništa se ne mijenja od 90-tih na ovamo, iako svaka vlada obećaje da će se nešto promijeniti mi i dalje po starom. To nas gura u ponor i samo je pitanje točke u kojoj će se cijeli taj sustav raspasti", smatra Podumljak.

Dajući pak prognozu za 2015. godinu, Podumljak je kazao kako nažalost pokazatelji nisu dobri.

"Od očekivanog rasta, razvoja, injekcija u hrvatsko gospodarstvo vrlo malo toga će se realno i ostvariti, osim ako se ne dogodi čudo, ako nas ne spasi Bog. Činjenica je da ako se ne protrese trenutačna politička elita, u Hrvatskoj nas očekuju socijalni nemiri. No, oni nikada nisu donijeli ništa dobro, ali na kraju beznadnom narodu ostaju kao jedina opcija. Iskreno se nadam da do njih neće doći, da će vladajući, ako ništa, zbog njihove vlastite narcisoidnosti i želje da ostanu na vlasti sjesti, razmisliti, zaokrenuti kormilo i početi putovati u drugom smjeru koji će ovu zemlju trgnuti iz ove letargije u kojoj smo svi zajedno", zaključio je Podumljak u još jednom TV komentaru na Televiziji Slavonije i Baranje.
 
 
 
Izvor: Republika.eu
Autor: Republika.eu
Foto: screenshot
Objavljeno: 13. 1. 2015.