Neće svih 60 blagajnika dobiti otkaz u HAC ONC-u nakon što im je utvrđeno da su uzimali novac i druge nepravilnosti.

Iz Uprave 24 sata saznaje da među njima ima onih koji su imali samo nekoliko kuna viška, ali i onih koji su već desetke puta bili prijavljeni za nepravilnosti u radu, ali nisu imali nikakve sankcije. Rekorder u tvrtki je imao 197 puta utvrđene nepravilnosti, viškove i uzimanje novca, ali još radi. Tko će dobiti otkaz, a tko opomene ili blaže sankcije, predložit će disciplinsko povjerenstvo.

Iz sindikata poslovni.hr saznaje da se blagajnik našao na listi i jer je u pet mjeseci imao 1,7 eura viška u blagajni.

Također, prijavljen je blagajnik kojeg su kamere snimile da je iz džepa uzeo kovanice, dodao ih u vrećicu s novcem i ostatak vratio u džep.

"Taj problem blagajnika se forsira samo kako bi se prikrile ozbiljne nepravilnosti i kadroviranje i kršenje javne nabave koje radi Uprava”, kaže Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

Najavio je da će ići na sud ako Uprava bude otpuštala za sitne prekršaje.

"Prije pet godina su na isti način otpustili 22 ljudi. Svi su vraćeni na posao, a to je tvrtku koštalo skoro 120 milijuna kuna. Uprava bi trebala računati na to, i mi ćemo ih prijaviti da u slučaju gubitka spora ti ljudi budu odgovorni platiti tu odštetu, a ne da plaća HC-ONC”, rekao je Stanić.

Poslovni.hr piše da je prije pet godina HAC kažnjen jer je maltretirao radnika i skidao ga do gola da provjeri je li krao novac. Nakon što su mu dali otkaz, izgubili su sudski spor. Od 2700 zaposlenih u HAC-ONC-u, oko 600 osoba radi na naplati. Kroz njihove ruke lani je prošlo gotovo dvije milijarde kuna koje su ostavili vozači. I to gotovo sve u gotovini.

Osnovna plaća im nije prevelika, između 4500 i 5000 kuna. Međutim, imaju dodatke za rad u smjenama, rad blagdanima, lošije uvjete, dodatak za godine staža… Neke plaće zbog toga znaju doći i do 7000 kuna. Njihovi šefovi smjene nemaju puno veće plaće. Najviše ima voditelj naplatne postaje kojem je osnovna plaća oko 9000 kuna, piše poslovni.hr.
 
 
Izvor: Svijet sigurnosti
Autor: Svijet sigurnosti
Foto: Wikipedia
Objavljeno: 14. 12. 2015.
 
 
 
Još članaka na istu temu: